19 kwietnia
piątek
Adolfa, Tymona, Leona
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Na święta karpia nie zabraknie

Ocena: 4.5
1977

Karp nie powinien być droższy niż w ubiegłym roku - mówi prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp", Zbigniew Szczepański.

Fot. pixabay.com / CC0

"W tym roku plony ryb będą wyższe niż w poprzednich latach" - powiedział Zbigniew Szczepański. Prognozowana produkcja karpia w tym roku to ok. 20-22 tys. ton. To ok. 10 proc. mniej od zapotrzebowania polskich konsumentów. W poprzednich latach import karpi stanowił ok. 20 proc.

Tegoroczna susza miała wpływ na produkcję ryb - tłumaczy prezes Szczepański - ale tylko w niektórych gospodarstwach. Natomiast ciepła pogoda sprzyjała ich wzrostowi. Zbigniew Szczepański zaznaczył, że gdyby produkcja była na poziomie 22-24 tys. ton, to import ryb byłby w ogóle nie potrzebny. "Jest to możliwe, gdyż hodowla karpi w Polsce jest ekstensywna. Pozyskuje się tylko ok. 500 kg ryb z hektara" - dodał.

Hodowców ryb martwi jednak niska cena oferowana przez sieci handlowe. Są one o 20 proc. niższe niż w ubiegłym roku - na poziomie 7,5-8 zł/kg. Rybacy liczyli, że cea będzie sie kształtować na poziomie 9,5-10 zł/kg. Nie oznacza to jednak, że ceny detaliczne spadną. W ubiegłym roku w supermarketach w promocji można było kupić karpia nawet za 8-10 zł/kg, jednak na targach rybę sprzedawano na ogół po 14-15 zł/kg.

Polacy najwięcej karpi kupują okresie Świąt Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas smażony karp to tradycyjne wigilijne danie. Stąd głównie sprzedaje się go w formie nieprzetworzonej. Ale coraz więcej gospodarstw rybackich ma małe przetwórnie i może zaoferować także karpia przetworzonego np. w galarecie, w warzywach, pasztet, roladę, czy rybę wędzoną. "Ale te wyroby raczej sprzedawane są lokalnie, u producentów" - mówi prezes.

Zbigniew Szczepański zauważył, że w ostatnich latach zmienia się handel tymi rybami. Część sieci zrezygnowała ze sprzedaży żywych ryb. Za to więcej takich ryb sprzedaje się na bazarach czy w tradycyjnym handlu. Coraz częściej zdarza się też, że konsumenci decydują się na zakupy bezpośrednio w gospodarstwie rybackim. Tam świeżo złowiony karp może być na miejscu wypatroszony i przygotowany wprost na patelnię.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 19 kwietnia

Piątek, III Tydzień wielkanocny
Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije,
trwa we Mnie, a Ja w nim jestem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 52-59
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter