25 kwietnia
czwartek
Marka, Jaroslawa, Wasyla
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Bp Tomasik: Wielkanoc nie kończy się na święceniu pokarmów

Ocena: 0
1503
Wielkanoc nie kończy się na święceniu pokarmów. Przypomina o tym bp Henryk Tomasik, zachęcając jednocześnie do uczestnictwa w Triduum Paschalnym. 2015-04-01 16:25
rm / Radom (KAI), sg


Według biskupa radomskiego tradycja związana z obchodzeniem Świąt Wielkanocnych, nie może być ważniejsza od osobistego wyznania wiary, czyli spotkania człowieka ze zmartwychwstałym Chrystusem.

– Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę jest pięknym polskim zwyczajem, obecnym nie tylko w naszym kraju, ale również na emigracji. Licznie gromadzimy się na święceniu pokarmów, ale tutaj bardziej dominuje tradycja niż wyznanie wiary. Bo niektóre z tych osób nie przyjdą do kościoła na Wigilię Paschalną czy w Niedzielę Wielkanocną. A więc wyżej stawiamy tradycję niż to, co jest istotą tych wydarzeń, czyli wdzięczność Chrystusowi za Jego zmartwychwstanie. Trzeba otwarcia serca na przyjęcie Bożego światła i łaski, by wszystko, to uczynił Chrystus, mogło się urzeczywistniać w naszym życiu – powiedział bp Tomasik, który był gościem Radia Plus Radom.

Przypomnijmy, że tradycją Wielkiej Soboty jest poświęcenie pokarmów wielkanocnych: chleba – na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni; mięsa – na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku oraz jajek, które symbolizują nowe życie.


PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 25 kwietnia

Czwartek, IV Tydzień wielkanocny
Święto św. Marka, ewangelisty
My głosimy Chrystusa ukrzyżowanego,
który jest mocą i mądrością Bożą.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Mk 16, 15-20
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)


ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter