22 marca
sobota
Katarzyny, Boguslawa
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Co powie nona

Ocena: 4.9
164

Dziś tylko przepis. Ale za to jaki!


fot. Joanna Lenkiewicz

Rady, jakich udziela nona Mariuccia (włoska babcia mojej koleżanki) na temat lasagne, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Dlatego chętnie się podzielę mądrością włoskiej babci mojej znajomej. Przepis jest na głęboką blachę 46 cm × 37 cm do piekarnika.
 

LASAGNE

Sos bolognese: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego | 2 cebule | 700 g marchewki | 1 litr passaty pomidorowej klasycznej lub 200 g koncentratu pomidorowego | 1 puszka pomidorów krojonych | sól | pieprz | liść laurowy

Sos beszamelowy: 30 g masła | 30 g mąki | 300 ml mleka | sól | pieprz | gałka muszkatołowa

Ciasto makaronowe: 700 g mąki | 100 ml oleju | 1 szklanka bardzo gorącej wody | sól | 300 g żółtego sera (najlepiej mozzarella)

Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju bardzo wolno, aż się zeszkli. Odkładamy 3 łyżki cebuli do rondelka. Do reszty cebuli dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę, dusimy ok. 10 minut. Do cebuli w rondelku dodajemy 500 ml passaty (lub 100 g koncentratu pomidorowego), liść laurowy i dusimy ok. 15 minut, doprawiamy – i już mamy sos pomidorowy.

W międzyczasie robimy sos beszamelowy. Mleko zagotowujemy. Masło roztapiamy w garnuszku (uwaga, łatwo się pali!), dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Tak powstaje zasmażka, która powinna mieć konsystencję plasteliny. Po 5 minutach mieszania zasmażki wlewamy do niej powolutku gorące mleko, ciągle mieszając. Mogą zrobić się grudki – bez paniki, trzeba gotować, ciągle mieszając, aż się rozbiją. Wszystko powinno zgęstnieć i osiągnąć konsystencję ciasta naleśnikowego. Doprawiamy i odstawiamy z ognia.

Dodajemy mięso do cebuli i marchewki, podduszamy 5–10 minut. Dodajemy resztę passaty, doprawiamy, odstawiamy z ognia.

Robimy ciasto makaronowe z mąki, soli, gorącej wody i oleju (wodę dodajemy ostrożnie, żeby się nie poparzyć). Zagniatamy i wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem, aby nie obeschło.

Ser trzemy na tarce na wiórki.

Smarujemy dobrze blachę (nie wykładamy jej papierem, bo będzie się bardzo kleił!) i bezpośrednio na nią wylewamy połowę sosu pomidorowego. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko i układamy płat na warstwie sosu. Najlepiej wycinać płaty ciasta w kształt prostokątów pokrywających całą blachę. Na płat ciasta dajmy 1/3 część mięsa, na to starkowany ser, znowu rozwałkowane cienko ciasto na całość blachy, 1/3 mięsa, ser i znowu ciasto, 1/3 mięsa, ser – a na koniec cienki płat ciasta. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i robimy na nim mazaje z sosu pomidorowego.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20–30 minut. Wyciągamy z piekarnika i odczekujemy kilka minut, wtedy lazania lepiej się kroi.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Specjalistka usług hotelarsko-gastronomicznych, z wykształcenia dietetyk, absolwentka SGGW.

- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 21 marca

Piątek
II Tydzień Wielkiego Postu
+ Czytania liturgiczne (rok C, I): Mt 21, 33-43. 45-46
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter