20 czerwca
czwartek
Diny, Bogny, Florentyny
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kuchenna matematyka

Ocena: 0
287

Nieco to wszystko zagmatwane, ale posługiwanie się wagą przy przyrządzaniu potraw i wypieków naprawdę się sprawdza!


fot. Joanna Lenkiewicz

Zanim uraczę Państwa przepisem – prostym, ale wykwintnym, słodkim, ale zaskakującym delikatnością, szybkim, ale dla koneserów – na placuszki anyżowe, przekażę kilka porad, jak sobie poradzić z ilościami składników w przepisach.

Przede wszystkim zachęcam do kupna wagi kuchennej. Dlaczego? Śpieszę z wyjaśnieniem. Otóż bogactwo asortymentu szklanek, filiżanek, łyżek, łyżeczek wprowadziło pewne zamieszanie w tradycyjne przepisy rodzinne i o mały włos nie podważyło opinii o naszej kochanej babci, że jej przepisy zawsze wychodzą. Niestety, szklanka szklance już nierówna. Kiedy więc czytamy w recepturze: „2,5 szklanki mąki” – stajemy przed dylematem: której szklanki? Dawne przepisy bazowały na objętości szklanki lub filiżanki (cup) równej 250 ml. Jak przeliczyć ilość różnych produktów, podaną w szklankach i łyżkach? Szklanka mąki to 125 g, a szklanka cukru odpowiada 200 g. Łyżka mąki to 10 g, łyżka cukru lub soli – 15 g. Łyżeczka mąki to 3 g, a łyżeczka cukru lub soli to 5 g.

Czas na jajka. Wiele przepisów bazuje na sztukach, ale wiadomo: jajko jajku nierówne. Średnie jajko waży w skorupce 60 g, bez skorupki – 50 g. Waga żółtka to 15 g, natomiast białka – 35 g. Z kolei szklanka białek waży 250 g, a zawiera siedem białek.

Nieco to wszystko zagmatwane, ale posługiwanie się wagą przy przyrządzaniu potraw i wypieków naprawdę się sprawdza! W nagrodę za wytrwałość w odrabianiu zadań z kuchennej matematyki – przepis na pyszne placuszki.

PLACUSZKI ANYŻOWE

Składniki: 250 ml oleju | 250 ml wody | 500 g mąki | 30 g drożdży | cukier | sól | anyż

Sposób przygotowania: Z mąki, oleju, wody, drożdży i soli wyrabiamy ciasto. Od razu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i palcami formujemy cieniutkie placuszki. Przed pieczeniem posypujemy je cukrem wymieszanym z nasionami anyżu (nie szafujmy anyżem zbyt hojnie, gdyż jego nadmiar może zniechęcić do konsumpcji). Pieczemy około pięciu minut w temperaturze 200 st. C. I jeszcze drobna przestroga: chociaż anyż jest dobry na trawienie, nie wszyscy go lubią. Proponuję więc zrobić kilka placuszków z samym cukrem – i wilk będzie syty, i owca cała.

Idziemy nr 19/2024

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Specjalistka usług hotelarsko-gastronomicznych, z wykształcenia dietetyk, absolwentka SGGW.

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 20 czerwca

Czwartek, XI Tydzień zwykły
Dzień powszedni
Otrzymaliście Ducha przybrania za synów,
w którym wołamy: «Abba, Ojcze».

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Mt 6, 7-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter