28 marca
czwartek
Anieli, Sykstusa, Jana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

A może by tak zjeść baobab?

Ocena: 4.5
1107

Podczas lektury „W pustyni i w puszczy” nie przyszło mi do głowy, że baobaby mają jadalne owoce, tymczasem dla mieszkańców Afryki są one ważnym elementem diety.

fot. Barbara Wiśniowska

Ponieważ baobab w naturalnym środowisku ma niewielki dostęp do wody, jego sok jest gęstym koncentratem składników odżywczych. Owoce są bombą witaminową. Mają zdrewniałą skórkę, w środku nasiona, a pomiędzy nimi miąższ, który z czasem wysycha na proszek. Proszek ten łatwo kupić w Polsce w dużych sklepach, punktach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Ma słodko-kwaskowaty smak i nadaje się do spożycia na surowo jako dodatek do jogurtów, koktajli, zup, kanapek, posypka do lodów, naleśników… i do wszystkiego.

Warto choć raz w życiu spróbować tego przysmaku. Dlaczego? Może się okazać lepszy i tańszy niż sztuczne suplementy diety, na które wielu z nas i tak wydaje majątek.

Za słodkawy smak pudru z baobabu odpowiadają cukry proste, które stanowią ok. 36 proc. wszystkich węglowodanów w owocu. Za kwaskowaty – duże ilości pektyn, śluzów oraz winianów i kwasu winowego. W 100 g baobabu znajduje się do 300 mg witaminy C, czyli prawie sześciokrotnie więcej niż w pomarańczach.

Owoce baobabu mają przeciwutleniaczy sześć razy więcej niż jagody, potasu sześć razy więcej niż banany oraz wapnia dwa razy więcej niż mleko. Są bogate w kwas jabłkowy, który posiada silne właściwości energetyczne. Potas zawarty w proszku jest istotny dla układu nerwowego, błonnik pokarmowy wspomaga trawienie i odchudzanie.

Dodatkowo proszek jest bogaty w enzymy trawienne i probiotyki, zwiększające wzrost ilości niezbędnych bakterii w przewodzie pokarmowym, witaminę B1 i B3, związki polifenolowe, fosfor, magnez, miedź, żelazo, mangan.

TWAROŻEK OWOCOWY Z BAOBABEM

Składniki: łyżeczka proszku z baobabu | 2 łyżeczki ksylitolu lub miodu | w dowolnych proporcjach: twarożek, śmietana, maliny, truskawki, białe porzeczki, jagody, poziomki, orzechy włoskie, świeża mięta

Sposób przygotowania: Orzechy moczymy (najlepiej całą noc). Miętę rozdrabniamy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

  Idziemy nr 29 (872), 17 lipca 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter