29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Czekoladowe cudeńka

Ocena: 0
742

Przygotowanie pralinek wymaga uważnej obróbki termicznej

– Kluczem do przygotowania dobrych pralinek jest oczywiście dobra czekolada. Ja od początku kupowałam belgijską, jest najlepsza – mówi Anna Fuks, autorka bloga Czekoladowa Papilotka. Aby zacząć własną przygodę z czekoladkami, nie trzeba jednak od razu szukać specjalistycznej hurtowni z wyrobami cukierniczymi. Na początek można kupić kilka tabliczek dobrej jakościowo czekolady w najbliższym sklepie spożywczym. Nie potrzebujemy też od razu profesjonalnej formy – wystarczy silikonowa foremka do robienia kostek lodu. Jedyne, w co warto zainwestować – choć, jak mówi Ania, i bez tego można sobie poradzić – to termometr. Przygotowanie pralinek wymaga bowiem uważnej obróbki termicznej. – Czekoladę trzeba stemperować, żeby się nie rozpuszczała, była błyszcząca i chrupiąca. Najpierw podgrzewa się ją do 45 stopni Celsjusza, potem chłodzi do 27 stopni. A następnie znowu delikatnie podgrzewa: białą czekoladę do 28 stopni, mleczną do 29-30, a deserową do 31 – wyjaśnia Ania.

Dopiero tak przygotowaną czekoladę wylewa się do foremek. – Dobrze, żeby pomieszczenie, w którym przygotowujemy czekoladki, nie było za zimne, bo wtedy czekolada za szybko zastyga i korpusiki naszych pralinek mogą mieć za grube ścianki. Ale kiedy na zewnątrz jest za gorąco, ścianki będą z kolei za cienkie – ostrzega.

Najprostsze nadzienie to rozpuszczona czekolada ze śmietanką w proporcji 3:1. – Taką mieszankę podgrzewa się w kąpieli wodnej i dodaje wybrany smak. Czekolada biała najlepiej przyjmuje aromat. Jeśli dodamy do niej np. konfitury albo nawet wodę różaną, łatwo uzyskamy intensywny smak. Do czekolady mlecznej najlepiej dodawać orzechy, skórkę pomarańczową czy toffi, a do deserowej koniecznie mocne smaki, np. chilli, sól czy alkohol – radzi Ania.

Czekoladki jemy też oczami. Warto je więc ozdobić. – Mogą to być cukrowe posypki, kawałki orzechów lub namalowane czekoladą w innym odcieniu esy-floresy – sugeruje Ania.

 

Domowe pralinki

Składniki: 2 tabliczki białej czekolady (200 g), 150 g malin lub truskawek (ok.1 szklanki), 1 łyżeczka cukru, 50 ml śmietany kremówki 30 proc., ok. 150 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania: Owoce i cukier umieścić w małym garnuszku. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Czekoladę białą, śmietanę i owoce przełożyć do szklanej lub metalowej miski. Podgrzać w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi, co jakiś czas mieszając, żeby składniki się połączyły. Nadzienie odstawić do ostudzenia (można je przygotować nawet dzień wcześniej).

Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej i stemperować. Jeśli nie mamy termometru, czekoladę rozpuścić, a następnie poczekać, aż zacznie gęstnieć, ale jeszcze będzie miała płynną konsystencję. Wlać czekoladę do silikonowej foremki i uderzając formą o blat wystukać pęcherzyki powietrza. Nadmiar czekolady wylać z powrotem do miski. Na ściankach foremek powinna zostać tylko cienka warstwa. Schłodzić w lodówce.

Po wystudzeniu do korpusików nałożyć nadzienie do 3/4 wysokości. Zalać pozostałą czekoladą. Następnie przykryć foremkę folią i przejechać po niej wałkiem, żeby czekolada szczelnie domknęła pralinki. Włożyć do zamrażalki na przynajmniej 20 minut. Następnie zdjąć folię, wyjąć czekoladki z formy i ozdobić.

Idziemy nr 26 (612), 25 czerwca 2017 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa, etnologii i teologii. Od 2012 roku związana z tygodnikiem „Idziemy”. Należy do Wspólnoty Sant’Egidio.

- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter