29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Czym zastąpić jajka?

Ocena: 0
1108

Bliscy znajomi ze względu na alergię zrezygnowali z jajek i smażą sobie tofucznicę z czarną solą Kala Namak, która pachnie jajkami.

fot. Barbara Wiśniowska

Mnie nie było przykro, gdy odkryłam alergię na jajka. To raczej było uczucie ulgi. Nigdy nie lubiłam ich smaku, tylko wmuszałam w siebie na siłę trzy sztuki tygodniowo, bo przecież są zdrowe. Nie tęskniłam za jajkami na twardo, miękko, za sadzonymi ani za staniem godzinę nad patelnią, by usmażyć naleśniki.

Wszystko pięknie, tylko bez jajek rozpadały mi się kruche ciasteczka. Czym można zastąpić to spoiwo? Mąka pszenna ma w sobie sporo kleju (glutenu). Ale co, gdy się ma uczulenie i na gluten, i na jajka?

Zamienników jajek jest sporo. Jedno jajko mogą zastąpić: łyżka oleju, 3 łyżki aquafaby, namoczone płatki owsiane, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki z amarantusa, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżka mąki sojowej + 2 łyżki wody, agar rozpuszczony w wodzie, banan, 1/4 szklanki purée z ziemniaków, 1/4 szklanki purée z dyni, 1/4 szklanki purée z suszonych śliwek, 1/4 szklanki jogurtu sojowego, 3 łyżki masła orzechowego, 1 łyżka nasion chia namoczonych w 3 łyżkach wody, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wody, tofu, twarożek. Uwaga: nie woda!

Kruche ciasteczka, jak i kruchy spód do sernika, nie wymagają ogromnego doświadczenia. Przy minimum wprawy będziemy w stanie robić je „na oko”, bez żadnego przepisu. Ich trzy tajne składniki to: dowolna mąka, dowolny tłuszcz i dowolne spoiwo oraz zamiennie sól lub cukier. Nie potrzeba nawet proszku do pieczenia, i tak się udadzą. Przy wyrabianiu ręcznym lub w robocie ciasto powinno tworzyć wielkie zwarte grudki, które zachowują się w sposób podobny do plasteliny, ale nie przyklejają się do ręki ani do brzegów naczynia. Jeśli bardzo się klei i płynie – trzeba dosypać mąki. Jeśli tworzy malutkie, sypkie grudki – jest dobre na posypkę na wierzch sernika, ale ciasteczek z tego nie ulepimy… Chyba że dodamy tłuszczu i spoiwa.

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki: 240 g mąki kukurydzianej | 250 g mąki ze zmielonych migdałów | 60 g ksylitolu | 1 duży banan | opcjonalnie skórka cytrynowa niesłodzona

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Wałkujemy. Wykrawamy kształty foremką lub nożem. Grube pieczemy 18 minut, cieńsze – 12–15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  Idziemy nr 19 (862), 08 maja 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter