28 marca
czwartek
Anieli, Sykstusa, Jana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Dobrostan

Ocena: 5
1604

fot. Barbara Wiśniowska

Jak żyć w harmonii ze sobą i światem? Na pewno warto zwrócić uwagę, jak dbamy o ciało, emocje, myśli i duszę. Samo dbanie o ciało to dziesiątki różnych czynności: jedzenie i picie, spanie, oddychanie, uprawianie sportu, przytulanie się, dbanie o higienę. Mniej oczywiste może wydawać się niektórym dbanie o wygląd, utrzymywanie satysfakcjonującego tempa życia, branie witamin, profilaktyka zdrowotna, doświetlanie się, troska o swoje zmysły – czyli piękne otoczenie.

Gdybyśmy wypisali sobie, w ilu procentach jesteśmy zadowoleni z każdego z tych małych aspektów, warto zwrócić uwagę na ten, z którego jesteśmy niezadowoleni najbardziej. Może ze snu? Może z własnego wyglądu lub braku profilaktyki zdrowotnej? Zmęczenie, niedożywienie, zbyt mało płynów może bardzo źle wpłynąć na całość naszego funkcjonowania, a stres z tym związany jest jak kolejna kula u nogi. Już bardzo mała zmiana w obszarze, z którego jesteśmy niezadowoleni, może zdziałać cuda. Przywróci równowagę ciału, a umysłowi – dobry nastrój.

Sama zauważyłam, że jestem niezadowolona z tempa życia. Pewnie sporo osób żyje za szybko i nie ma czasu na regenerację. Ja uznałam, że nie podoba mi się tempo zbyt powolne i że lepiej funkcjonuję w szybszym – nie nudzę się, nie mam czasu na zamartwianie. Dołożyłam sobie kilka zajęć i zadań, rozpisałam plan dnia, postanowiłam pozbyć się kilku niepotrzebnych rzeczy, których sprzątanie mnie spowalnia.

Gotować lubię łatwo i przyjemnie: musi być mało pracy, dużo jedzenia (żadne dwugodzinne smażenie naleśników) i musi być ciekawy dodatek, żebym się nie nudziła.

ZUPA PIETRUSZKOWO-CUKINIOWA

Składniki: 2 duże pietruszki | średnia cukinia | garść rodzynek | garść płatków kokosowych | 2 łyżki kuleczek pyłku pszczelego | łyżeczka soli | 1/3 łyżeczki imbiru | łyżeczka lubczyku | 2 l wody po ugotowaniu parówek (bez konserwantów) | 200 g śmietanki kokosowej | 3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania: Obrane i pokrojone warzywa gotujemy 7 min w wywarze wraz z solą, imbirem, zielem, lubczykiem. Rodzynki i kokos moczymy w tym czasie we wrzątku, płuczemy, cedzimy, dodajemy do zupy. Po ugotowaniu dodajemy śmietankę kokosową, a pyłkiem pszczelim posypujemy zupę bezpośrednio przed spożyciem.

Idziemy nr 12/2023  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 28 marca

Wielki Czwartek
Daję wam przykazanie nowe,
abyście się wzajemnie miłowali,
tak jak Ja was umiłowałem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 13, 1-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter