29 listopada
niedziela
Blazeja, Saturnina
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Dynia

Ocena: 0
718

Nigdy nie kojarzyła mi się z Halloween. Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia suszyła tysiące pestek dyni na rozłożonych gazetach.

fot. Barbara Wiśniowska / Idziemy

Najlepiej smakowały po jednym dniu suszenia. Już się nie kleiły, łatwo obierały ze skórki, były jeszcze świeże i sprężyste. To obieranie było dla mnie źródłem niezłej zabawy i relaksu: albo w taki sposób, żeby skórka podarła się w jak najdłuższy pasek, albo w dwie łezki, albo w kieszonkę. Mogłam jeść te pestki godzinami. Dziś skórkę pestek rozcinam nożyczkami albo kupuję gotowe, obrane pestki. Tak jest szybciej.

Można je dodawać do niemal wszystkiego: do zup, sałatek, mięs, ciastek, past kanapkowych. Lubię chleb gęsto nafaszerowany pestkami dyni.

Pestki mają tak wiele wartości odżywczych, że aż strach o tym czytać, ale będę się streszczać.

Wspomagają leczenie nerek, łagodzą zespół napięcia przedmiesiączkowego i towarzyszącą huśtawkę nastrojów. Zwalczają skurcze mięśni. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Wspomagają produkcję serotoniny, poprawią ponoć nastrój nawet największemu marudzie. Zapobiegają bezsenności. Zawierają m.in.: białka, wapń, żelazo, potas, cynk, selen, witaminy A, B6, C, D, E i cenne kwasy tłuszczowe wielokrotnie nienasycone, które są wykorzystywane do budowy hormonów, witaminy D i ścian komórkowych.

Działają przeciwpasożytniczo i już to jest dobrym powodem, aby włączyć je do diety. Można je stosować bez ograniczeń, w przeciwieństwie do leków. Zawarta w nich kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów. Najwięcej tej substancji znajduje się w błonce pod skórką. Najskuteczniejsze są właśnie te świeże.

 

CHRUPKI Z PESTEK

Składniki: 2 jajka | ok. 300 g pestek z dyni | 4 łyżki miodu | ok. 8 łyżek mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania: Składniki mieszamy tak, aby masa była gęsta i lepka. Jeśli za bardzo się rozpływa, możemy dodać mąki. Łyżką nakładamy niewielkie porcje na papier do pieczenia. Pieczemy przez 18 minut w temperaturze 180 stopni. Chrupki według tego przepisu są lekko słodkie i bardzo chrupiące.

Idziemy nr 41 (781), 11 października 2020 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 29 listopada

Niedziela, I Tydzień Adwentu
Czuwajcie więc, bo nie wiecie, kiedy pan domu przyjdzie.
+ czytania liturgiczne (rok B, I): Iz 63,16b-17.19b;64,2b-7; Ps 80,2ac i 3b.15-16.18-19; 1 Kor 1,3-9; Mk 13,33-37
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Czuwajcie! - komentarz tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane artykuły

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter