28 marca
czwartek
Anieli, Sykstusa, Jana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Erytrol

Ocena: 4.5
992

Sporo osób z przerażeniem podchodzi do słodzików, które mają zastąpić cukier. Czy słusznie?

fot. Barbara Wiśniowska

Każdy ze słodzików jest inny, nie można wszystkich sprowadzić do wspólnego mianownika.

Erytrol, zwany też erytrytolem lub erytrytem, to substancja występująca naturalnie w przyrodzie, jest związkiem organicznym, alkoholem czterowodorotlenowym. Po raz pierwszy został wyizolowany w XIX w. z alg morskich. Występuje też w pyłkach kwiatów, owocach i grzybach, a w organizmie człowieka – w soczewce oka i płynach ustrojowych. Na skalę przemysłową uzyskuje się go na drodze fermentacji glukozy, bo izolowanie z owoców byłoby nieopłacalne.

Łyżeczka erytrolu ma ok. 70 proc. słodkości cukru.

Ma ciekawe właściwości. Prawie wcale nie jest przyswajalny przez człowieka. Nie szkodzi zębom, a nawet pomaga, bo hamuje działalność fermentacyjną bakterii w jamie ustnej. Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany przez diabetyków. Na 1 g produktu przypada ok. 0,3 kcal, co plasuje go na podium dobrych słodzików dużo wyżej niż kaloryczny ksylitol. Są dowody, że poprawia stan dobrej flory bakteryjnej z grupy Bifidobacterium. Niektóre badania pokazują, że może zmniejszać sztywność tętnic i poprawiać funkcje śródbłonka małych naczyń.

Nie doszukano się zbyt wielu przeciwwskazań ani skutków ubocznych jego stosowania. Przy dziennej dawce 1 g na kilogram masy ciała nie ma żadnych takich efektów, przy większych może powodować wzdęcia. Warto stosować go z umiarem.

ZUPA Z SUROWYCH TRUSKAWEK

Składniki: 500 g truskawek | 3 łyżki erytrolu | 2 łyżeczki cukru waniliowego | ryż gotowany na mleku kokosowym | sok z cytryny | sok pomarańczowy | suszone płatki nagietka | opcjonalnie śmietana 30%

Sposób przygotowania: Umyte truskawki bez szypułek miksujemy na gładko i słodzimy erytrolem. Niełatwo podać przepis na zupę truskawkową, bo owoce, w zależności od pogody i odmiany, mogą być bardzo słodkie lub całkiem kwaśne. Próbujemy przecieru i ostrożnie, po trochu dodajemy potrzebne składniki: cytryna doda miłego kwasku, pomarańcza – słodyczy, kleksy śmietany nasycą na dłużej. Tuż przed podaniem do zupy dodajemy ryż, wanilię, a płatki – w ostatniej chwili na talerz.

Idziemy nr 32 (875), 07 sierpnia 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 28 marca

Wielki Czwartek
Daję wam przykazanie nowe,
abyście się wzajemnie miłowali,
tak jak Ja was umiłowałem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 13, 1-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter