29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Karnawałowe ciasteczka

Ocena: 0
3399
Tuż po wielkim świątecznym i sylwestrowym obżarstwie można poświęcić wieczór na zrobienie kreatywnych ciasteczek, które z pewnością zachwycą domowników i gości.
– Zaczęło się od krótkiego pobytu w Szwecji u znajomych, tuż przed świętami, gdzie sylwetkę renifera można znaleźć wszędzie, zaczynając od swetrów, kubków, obrazków aż do ciasteczek – wspomina Gosia Więckowska, dziennikarka i podróżniczka. – Ostatnio na stołach u znajomych królują różnego rodzaju ciasteczka o wymyślnych kształtach. Ja postanowiłam zrobić reniferki. Potem natrafiłam jeszcze na przepisy na ciasteczka pomarańczowe, margerytki, rozetki, wiatraczki czy „szybkosmaże” – a te są chyba najłatwiejsze do zrobienia: wystarczy wymieszać ze sobą jedno jajko, dwie łyżeczki cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko ubić razem dodając filiżankę mleka i filiżankę mąki aż do powstania gładkiego ciasta, a po usmażeniu odsączyć na ręcznikach papierowych. Każdy taki wynalazek będzie na pewno świetną ozdobą karnawałowego stołu. – Muszę przyznać, że ostatnie ciasteczka zniknęły w zastraszająco szybkim tempie. Ale świetną zabawą było też ich ozdabianie i reakcje gości na śmieszne buźki. To alternatywa dla majonezowych sałatek – śmieje się Gosia.


RENIFERKI


180 g miękkiego masła • 180 g drobnego cukru (najlepiej brązowego) • 3 jajka • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 3/4 łyżeczki cynamonu • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej • 180 g mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli • 2 łyżki mleka • 100 g posiekanych wiśni kandyzowanych (można zastąpić wiśniami z zalewy) • precelki na rogi • płaskie, czerwone draże • 12 papilotek o pojemności 125 ml i forma na muffiny (ewentualnie 12 papierowych foremek na babeczki)

Masa budyniowa: • 1/2 litra mleka • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 torebka cukru waniliowego • 3 łyżki cukru • 2 żółtka • 250 g miękkiego masła

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować formy. Masło ucierać z cukrem przez 7-8 minut, aż będzie bardzo puszyste. Dodawać po trochu jajka, cały czas ubijając. Wymieszać z wanilią, cynamonem, przyprawą piernikową i solą. Następnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i solą (można mikserem na bardzo wolnych obrotach) oraz z mlekiem. Masę nałożyć do papilotek, w ciasto powciskać kawałki wiśni kandyzowanych, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 18-20 minut, aż urosną, będą lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Przygotować masę: odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym, cukrem oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Precelki delikatnie przekroić lub połamać, uzyskując kształt rogów renifera. Babeczki smarować grubo masą budyniową i udekorować, robiąc rogi z precelków i nosy oraz oczy z drażetek.


Marta Kawalec
Idziemy nr 2 (331), 8 stycznia 2012
fot. Marta Kawalec
PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter