Do popularnych indyjskich przekąsek, które można zrobić w domu, należą samosy – pieczone pierogi z warzywami, a także pakora – warzywa, owoce lub ser smażone w cieście. Dania główne to najczęściej kurczak lub jagnięcina z warzywami gotowane w pikantnym gęstym sosie z dodatkiem mleka kokosowego. Typowo indyjska mieszanka przypraw to masala – do jej odmian należą curry i garam masala. W ich skład wchodzą takie przyprawy jak: gałka muszkatołowa, cynamon, czarny pieprz, anyż, goździki, imbir, chili, kardamon, kminek, koper włoski i kolendra.
Julia i Alicja często korzystają też z książki z indyjskimi deserami. – Kiedyś zrobiłyśmy trzywarstwowy krem z białej czekolady ubijany na parze. Trwało to parę godzin, ale było warto – śmieje się Julia. – Inny, prostszy deser to banany smażone w cieście. Według przepisu dodaje się do nich mąkę z ciecierzycy, ale równie dobrze można użyć pszennej. Świetnie smakują z lodami i bitą śmietaną. Robię je bardzo często, to prawdziwy przebój wśród moich znajomych.
Pakora bananowa
Składniki: 3 banany, szklanka mąki, 250 ml wody gazowanej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki curry, olej do smażenia.Sposób przygotowania: Banany obrać i pokroić w plasterki. Mąkę zmiksować z proszkiem do pieczenia, wodą i przyprawami. Olej rozgrzać na patelni, zanurzać banany w cieście i smażyć po obu stronach na złocisty kolor. Podawać na gorąco z lodami i bitą śmietaną.
Hanna Dębska |