Przypadkiem odkryłam, że kiedy jestem bardzo leniwa, moje dzieci zamieniają się w świetnych kucharzy i w ogóle nie trzeba ich obsługiwać.
fot. Barbara Wiśniowska
Mailuję z kuzynką o koronawirusie i jednym uchem słyszę, jak mój dziesięcioletni syn prosi młodszą siostrę, aby mu przygotowała pomidory z cebulką i bazylią. Nie zdążam nawet pomyśleć, że jest spryciarzem, bo już słyszę jego jęk: – Co? Nie ma pomidorków?
No tak, zjadły się. Cóż zatem jest do jedzenia w lodówce opustoszałej po majówce? Wołam, żeby usmażył sobie kotlety schabowe. Przypadkiem odkryłam, że kiedy jestem bardzo leniwa, moje dzieci zamieniają się w świetnych kucharzy i w ogóle nie trzeba ich obsługiwać. Ale dziś nie chce im się smażyć. Patrzą łakomie na marchewkę. Na zwykłą marchewkę! Widać, że znudziły im się mięsa, ser i tłuste sosy. – Zrobimy czipsy marchewkowe! – oznajmiają triumfalnie.
Przecieram oczy ze zdumienia, jak prędko obierają i kroją marchewki. Obiecuję znaleźć im w internecie przepis na to wykwintne danie, ale widzę, że już wymyślili przepis autorski. W tym momencie przypominam sobie, że w lodówce mam też inne warzywa. Obieram pietruszkę, seler i burak. Dla ułatwienia tnę je maszynką na plasterki, a syn szuka mi przepisów. Śmiejemy się, gdy znajduje stronę zatytułowaną „Kuchnia lenia”. Tak... kochamy kuchnię dla leni, marzymy o drzewach, na których rosną słoiki z kompotem, szarlotki i gotowe dania.
Czipsy warzywne okazują się jednak wcale nie być daniem dla lenia, tylko żmudną pracą... aczkolwiek bardzo łatwą. Kiedy układając plasterki selera na drugiej blasze już zaczynam zadawać sobie ważkie pytanie, dlaczego nie zjadłam tego wszystkiego na surowo, minutnik oznajmia ukończenie pieczenia pierwszej partii czipsów. Są cudowne! Warto było na nie czekać!
CZIPSY WARZYWNE
Składniki: marchew | pietruszka | seler | burak | oliwa z oliwek | płynny olej kokosowy | tymianek | przyprawy
Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy na plasterki.
Czipsy marchewkowe: w miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczką tymianku, łyżeczką oregano, łyżeczką bazylii i pół łyżeczki soli. Obtaczamy w sosie plasterki marchwi z obu stron, aby błyszczały.
Czipsy selerowe: przygotowujemy podobnie jak marchewkowe, lecz z łyżeczką lubczyku.
Czipsy na słodko: do 3 łyżek płynnego oleju kokosowego dodajemy łyżkę cynamonu. Obtaczamy w tym plasterki pietruszki, marchewki i buraka, aby błyszczały.
Wszystkie czipsy pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.