Medycyna alternatywna ma rzesze zwolenników.
fot. Barbara Wiśniowska
Praktyki naturalne postrzegane są jako mniej inwazyjne i bezpieczniejsze, dające łagodne objawy uboczne, a działające holistycznie. Lekarze nie zawsze je popierają, nie zawsze też są zaznajomieni z ich działaniem, gdyż ich wykształcenie bazuje na znajomości leków konwencjonalnych. Chorzy na depresję mogą zacząć się cieszyć, bo w ich przypadku nauka udowodniła skuteczność tradycji.
W tradycyjnej medycynie irańskiej szafran od wieków był uznawany za lek na melancholię. Dopiero niedawno, w latach 2001–2004, przeprowadzono na ten temat badania na uniwersytecie w Teheranie. Zakwalifikowano do nich ochotników w wieku 18–55 lat, cierpiących na łagodną i umiarkowaną postać depresji. W trzech badaniach porównano szafran z placebo oraz lekami psychotropowymi. Wyniki były nader ciekawe. Badanie z lekami pokazało, że w grupie leczonej szafranem zmniejszenie nasilenia objawów depresyjnych było podobne jak w grupach
leczonych imipraminą i fluoksetyną, a wystąpiło mniej skutków ubocznych. W porównaniu z placebo szafran wypadł znakomicie. Do tych badań uzyskiwano szafran ze znamion krokusów, co jest metodą dość kosztowną. W latach 2004–2007 odbyła się druga tura badań, ale szafran pozyskano z płatków krokusów. Wyniki były podobne. Badania nad tym tematem prowadzono także na uniwersytecie Murdoch.
Wprawdzie konieczne są jeszcze długoterminowe i szerzej zakrojone badania, niemniej artykuł na ten temat ukazał się na łamach periodyku „Psychiatra”.
Osoby poważnie chore powinny udać się do lekarza, ale pozostałe – nie czekać na depresję, tylko od czasu do czasu częstować się szafranem.
W skład szafranu wchodzą: cukry proste i złożone, białka i aminokwasy, celuloza, tłuszcze, składniki mineralne, sporo witamin z grupy B. Za aktywne składniki szafranu, istotne dla jego właściwości, uważa się olejki eteryczne oraz glikozydy: krocetynę, krocyny, pikrokrocynę i safranal.
KREWETKI SZAFRANOWE
Składniki: krewetki surowe, oczyszczone | ½ szklanki białego wina | łyżeczka szafranu | cebula pokrojona | natka pietruszki | sok z ½ cytryny | świeża kolendra posiekana | świeża bazylia posiekana | 30 g masła klarowanego | sól | pieprz
Sposób przygotowania: Szafran moczymy w kilku łyżkach wody przez kwadrans. Krewetki i cebulę dusimy na maśle, na małym ogniu, dolewamy wina. Przyprawiamy pod koniec gotowania.