28 marca
czwartek
Anieli, Sykstusa, Jana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Multiwitamina

Ocena: 0
1031

Polacy są jednym z narodów najchętniej sięgających po suplementy diety.

fot. Barbara Wiśniowska

Rocznie kupują ich ponad 2 mld opakowań. Rzadko konsultują to z lekarzem, a jeszcze rzadziej wykonują badania krwi w celu określenia niedoborów składników mineralnych i witamin. Popularnością cieszą się u nas magnez, witamina C, D, zestawy witamin oraz wszystko, na czym napisano „na odporność”. Mało kto czyta składy produktów, tymczasem do preparatów witaminowych dodaje się dla ładnego wyglądu szkodliwy dwutlenek tytanu, uczulającą żółcień chinolinową, rakotwórczy aspartam, atakującą układ nerwowy koszenilę i inne… trucizny. Później się dziwimy, dlaczego wszystko nas swędzi.

Z kompleksami witamin problem jest taki, że niektóre ich składniki nigdy nie powinny znaleźć się w swoim sąsiedztwie. Wapń zaburza wchłanianie żelaza, z magnezem nie powinno się łączyć wapnia ani cynku. Magnezowi pomagają witaminy z grupy B, jednak te witaminy powinno się przyjmować na czczo, tymczasem magnez połknięty na czczo powoduje biegunkę. W multiwitaminie występują razem te wszystkie składniki!

Dietetycy żartują o syndromie drogiego moczu i dodają, że różne suplementy wchłaniają się w około 15 proc., podczas gdy owoce i warzywa – w 90 proc. Suplementy polecam sportowcom i osobom, które mają niedobory stwierdzone w badaniach, a wszystkim innym – pasty warzywne.

DORAYAKI

Składniki: 3 jajka | 80 g cukru | łyżka wina ryżowego | łyżka miodu | łyżka sody + 3 łyżki wody | 180 g mąki | 3 łyżki wody | olej słonecznikowy | ulubiona pasta warzywna

Sposób przygotowania: Sodę mieszamy z 3 łyżkami wody. Do miski wbijamy jajka, cukier, miód i wino. Ubijamy na pianę, dodajemy pastę sodową i mieszamy. Dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Czekamy 30 minut, aż ciasto wyrośnie. Dodajemy 3 łyżki wody i delikatnie dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, olej rozprowadzamy na niej równo papierem lub pędzelkiem. Wylewamy na patelnię ponad pół chochli ciasta, by otrzymać naleśnik do 10 cm średnicy – większy trudno byłoby obrócić. Mocno zmniejszamy ogień, żeby miód się nie przypalił. Smażymy, aż pojawią się pęcherzyki, i odwracamy, a na drugiej stronie smażymy przez minutę. Dorayaki łączymy po dwa i przekładamy pastą warzywną, spożywamy od razu, żeby nie wyschły.

Idziemy nr 27 (869), 03 lipca 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 28 marca

Wielki Czwartek
Daję wam przykazanie nowe,
abyście się wzajemnie miłowali,
tak jak Ja was umiłowałem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 13, 1-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter