Rok temu Marianna dostała oryginalny przepis cioci z Ciechanowa. – To najlepsza pascha na świecie! – zapewnia. – Przepis tak naprawdę jest bardzo prosty. Nie potrzebujemy sera, tylko mleko. Trzeba je zagotować, a potem wlać śmietankę rozbełtaną z jajkami i kwasek cytrynowy. Wtedy masa na naszych oczach się rozwarstwia i… powstaje ser. Nie muszę się bać, że coś się zwarzy, bo właśnie musi się zwarzyć! – podkreśla. Po odciśnięciu gęstej masy przez ściereczkę (pieluszka tetrowa!) dodaje się do niej masło z cukrem i bakalie. Marianna poleca zestaw: figa, skórka pomarańczowa i płatki migdałów. By pascha nabrała odpowiedniej konsystencji, musi stać w lodówce całą noc.
Dobrze, że nowy przepis jest łatwiejszy, bo paschy trzeba coraz więcej: w rodzinie przybywa amatorów tego deseru. Są bratowe i szwagrowie, teściowie i małe dzieci. Dziś pomagają jej mąż i synek, o ile działalność trzylatka można nazwać pomocą. – Robienie ciast świątecznych samemu jest nudne – wyjaśnia Marianna ze śmiechem. – A wspólne przygotowanie to zupełnie co innego: sama przyjemność!
PASCHA NAJLEPSZA
Składniki: 4 litry mleka 3,2% • ¾ litra śmietanki 36% • 10 jaj • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego • szklanka cukru • 400 g masła • laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) • bakalie według uznania: figi, suszone morele, skórka pomarańczowa, daktyle, migdały, orzechy.Sposób przygotowania: Mleko zagotować. Śmietankę wymieszać z jajkami i kwaskiem cytrynowym, następnie wlać do gotującego mleka, by wytrącił się twarożek. Gdy masa ostygnie, odcedzić ją przez sitko wyłożone pieluszką tetrową, związać brzegi pieluszki i zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu, aż masa obcieknie (serwatkę warto zachować i ewentualnie później dodać do masy, gdyby okazała się zbyt gęsta). Cukier utrzeć z masłem i połączyć z masą serową. Dodać wanilię i posiekane bakalie. Przełożyć do miski i schłodzić w lodówce. Przed podaniem wyłożyć paschę na talerz, udekorować bakaliami lub owocami sezonowymi, jeśli są dostępne.
Hanna Dębska |