We Włoszech fenkuły często są używane jako dodatek do sałatek. – Moja siostra mówiła, że świetnie smakują w połączeniu z pomarańczą. Trzeba je tylko bardzo drobno pokroić, bo są twarde – mówi Tomasz. Dodaje, że surowe bulwy mają posmak anyżu, który nie każdemu odpowiada. Po ugotowaniu smak staje się łagodniejszy.
Ostatnio przyrządził smażony koper włoski z serem z okazji spotkania wielkanocnego w pracy, czym wzbudził uznanie koleżanek. Opracował nawet ilustrowaną instrukcję wykonania potrawy, żeby wysyłać ją znajomym, którzy proszą o przepis. – Fenkuły można bez problemu dostać na bazarku albo w supermarkecie. Przy kupowaniu trzeba zwracać uwagę, czy nie są brązowe od spodu – radzi Tomasz. – Przed jedzeniem trzeba je odpowiednio przygotować: odciąć zielone łodygi i dolną końcówkę, a potem pokroić każdą bulwę pionowo na ćwiartki. Jeśli zewnętrzne warstwy mają grube włókna, trzeba je usunąć, a następnie wykroić twarde części znajdujące się na dnie. Po tych zabiegach koper powinien się rozpaść. Wtedy wrzucam go do osolonej wody, gotuję, aż zrobi się miękki, obsmażam na maśle, a kiedy zbrązowieje, wlewam do niego szklankę ciepłego mleka i zagęszczam serem topionym w plasterkach. Do tego dodaję parmezan, pieprz i sól. Jest to dość sycąca potrawa, więc wystarcza jako drugie danie.
ZAPIEKANKA Z FENKUŁÓW
Składniki: • 3 fenkuły • 1 mała papryka • 300 g dyni • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • ½ kg ziemniaków • 2 jajka • 150 g jogurtu naturalnego • 1 łyżka oleju • ½ łyżeczki bazylii • ½ łyżeczki ziół prowansalskich • ¼ łyżeczki ostrej papryki • sól • pieprzSposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, wszystkie warzywa obrać i posiekać, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać fenkuły i dusić ok. 15 minut. Dodać paprykę i dynię, dusić jeszcze 10 minut, doprawić. Wymieszać z pokrojonymi ziemniakami, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać jogurtem wymieszanym z jajkiem, solą i pieprzem. Zapiekać ok. 15 min w temp. 180 st.
Hanna Dębska |