28 marca
czwartek
Anieli, Sykstusa, Jana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Podróbka lepsza od oryginału

Ocena: 4.95
899

Czekolada mogłaby zostać nazwana zdrową słodyczą. Jest pyszna i ma mnóstwo wartości odżywczych.

fot. Barbara Wiśniowska

Niestety jest z nią problem i to niejeden: uczula, uzależnia, nadmiernie stymuluje, co może prowadzić do zachowań impulsywnych, zawiera szczawiany i pewnie za 30 lat przestanie istnieć z powodu zmian klimatu. Nie martwiłam się perspektywą wyginięcia kakaowców, bo mam alergię na kakao, ale bardzo tęskniłam za czekoladowym smakiem i znalazłam zdrowy zamiennik.

Nie wiem, skąd karob wziął się w moim domu. Pewnie przysłano go gratis do zakupów z dostawą. Rzuciłam go w kąt, ale znalazł go syn i zmusił mnie do sprawdzenia, co to takiego. Nie miałam pojęcia, ale douczyłam się. Do złudzenia przypomina czekoladę i jest od niej zdrowszy. Ba! Lepszy! Słodki bez słodzenia, z lekką nutką goryczki – choć w zależności od warunków uprawy smak może się różnić.

Nie zawiera kofeiny, teobrominy, szczawianów ani złego cholesterolu, a w zamian ma za to: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, witaminy A, C, D, E, B6 oraz B12. Odkrycie zawartości tej ostatniej szczególnie zaszokowało naukowców, gdyż do niedawna sądzono, że jest ona obecna tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Udowodniono, że karob m.in. podnosi odporność organizmu, pomaga uwolnić się od toksyn, bakterii, wirusów, wolnych rodników, problemów trawiennych. Chroni przed rakiem jelita i płuc. Nadaje się jako słodzik dla diabetyków, wspomaga odchudzanie i utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Zapobiega osteoporozie dzięki dużej zawartości wapnia. Spowalnia procesy starzenia. Jest rośliną strączkową, więc osoby uczulone na strączki oraz będące świeżo po operacjach na układzie pokarmowym powinny skonsultować spożycie karobu z lekarzem.

CIASTO Z KREMEM KAROBOWYM

Ciasto: 200 g mąki jaglanej | 140 g mąki ryżowej | 170 g bananów | 60 g oleju kokosowego | 20 g ksylitolu | pół łyżeczki sody

Krem: 3 awokado | 3 banany | sok z całej cytryny | 3 łyżki proszku z karobu

Sposób przygotowania: Miksujemy na gładką masę wszystkie składniki, zaczynając od bananów. Wyrobione ciasto przekładamy do blachy (np. 30 cm średnicy) i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Miksujemy wszystkie składniki kremu albo przed dodaniem karobu dzielimy krem na dwie części i jedną z nich pozostawiamy zieloną. Smarujemy ciasto. Niestety zielony kolor jest nietrwały i szybko ciemnieje, taką masą trzeba częstować tuż po zrobieniu.

Idziemy nr 38 (829), 19 września 2021 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 28 marca

Wielki Czwartek
Daję wam przykazanie nowe,
abyście się wzajemnie miłowali,
tak jak Ja was umiłowałem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 13, 1-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter