25 kwietnia
czwartek
Marka, Jaroslawa, Wasyla
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Pożegnanie zimy

Ocena: 0
951

Nigdy nie byłam zaciekawiona starodawnymi zwyczajami żegnania zimy i postu: topieniem marzanny albo Judasza, pogrzebem garnka z żurem… I na pewno nigdy nie powieszę śledzia na drzewie.

fot. Barbara Wiśniowska

Wszyscy wokół tęsknią za wiosną, ciepłem i słoneczkiem – ale kiedy ono wychodzi zza chmur, nie zauważają tego zza ekranu komputera i nie korzystają z pięknej pogody. Wytłumaczenie zawsze się znajdzie: przymrozek, zimno, wieje, nie ma czasu.

Ja jestem cierpliwa, a może zbyt łatwo przywiązuję się do wszystkiego, co los przyniesie dobrego – nawet do zimy. Cieszę się z porannego szronu i niskich temperatur, bo może one nie pozwolą drzewom zakwitnąć przedwcześnie i zniszczyć plonów. Ucieszę się z marcowego śniegu. Wiem, że wiosna kiedyś nadejdzie – ani za wcześnie, ani za późno – i moja tęsknota za nią niczego nie zmieni. Staram się być uważna na małe radości: słoneczne błyski, cienie drzew na ścianach domów, śpiew ptaków, pączki krokusów. Lubię spędzić kilka chwil na spacerze lub poczytać na tarasie mimo zimna, nacieszyć się krótkimi chwilami słońca – zatem także wcześniej wstać, by ani chwili nie stracić. Tak jak w dzieciństwie wybiorę się do lasu i będę szukać pierwiosnków, przylaszczek i zawilców.

W kuchni za to będę przygotowywać śledzie na wszelkie możliwe sposoby.

ŚLEDZIE KAWOWE

Składniki: 500 g śledzi solonych | 4 cytryny | 4 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej | 2 łyżki gorczycy | 100 g cukru kokosowego | 100 g rodzynek | łyżka kardamonu w ziarnach | 100 g musztardy | 2 cebule

Sposób przygotowania: Przygotowanie nie jest trudne, ale na efekty trzeba poczekać.  Śledzie kroimy na paski i moczymy w wodzie przez 15-30 minut, żeby nie były za słone. W 500 ml wrzątku krótko gotujemy gorczycę i kardamon, a gdy wystygnie, dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn. Śledzie przekładamy plastrami cebuli, zalewamy marynatą na co najmniej 12 godzin. Kiedy smak śledzi będzie nam odpowiadał, przygotowujemy sos. Mieszamy sok z jednej cytryny z musztardą, cukrem, rodzynkami, kawą przyprawami z marynaty, śledziami i cebulą.

Idziemy nr 12 (855), 20 marca 2022 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 25 kwietnia

Czwartek, IV Tydzień wielkanocny
Święto św. Marka, ewangelisty
My głosimy Chrystusa ukrzyżowanego,
który jest mocą i mądrością Bożą.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Mk 16, 15-20
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)


ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter