30 listopada
poniedziałek
Andrzeja, Maury, Konstantego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Przygotować się do zimy

Ocena: 5
707

W sklepach straszą nas już puchowe kurtki, zimowe buty i futrzane czapy.

fot. Barbara Wiśniowska/Idziemy

W sklepach straszą nas już puchowe kurtki, zimowe buty i futrzane czapy. Patrzę na to z politowaniem. Skrawkiem krótkiego rękawka ocieram pot z czoła, bo na zewnątrz panuje upał, 27 stopni. Cichutko chichoczę, że poczekam z kupowaniem sanek i kurtek do stycznia. Wtedy będą już przeceny i nadzieja na śnieg. A może znów śniegu nie będzie? Pożyjemy, zobaczymy. Teraz nie muszę zagracać domu rzeczami, które mogą się okazać niepotrzebne.

Do zimy trzeba się przygotować inaczej. Inspiracją niech będzie dla nas przyroda.

Właśnie teraz dojrzewają na drzewach owoce. To nieprawda, że powinniśmy je jeść każdego dnia przez cały rok. Rozsądek podpowiada, że właśnie jesienią są dostępne, tanie, pyszne i bardzo potrzebne. Jest wiele odmian jabłek, które bez szkody można przechowywać w piwnicy do późnej wiosny i im dłużej leżą, tym nabierają więcej smaku. Jednak nie wszystkie owoce da się przechować poza zamrażarką. Dawniej dziwiłam się, czemu moje ulubione słodkie jabłka nie są dostępne w sklepach przez cały rok. Dziś wiem, że szybko się psują. Trzeba je zjeść jesienią.

Słodycz owoców pochodzi z fruktozy. Jest to cukier prosty – całkowicie nam zbędny. Gdy zjadamy go za dużo, przeciążona wątroba zamienia go w tłuszcz. Wyjaśnia się zagadka, dlaczego owoce dojrzewają jesienią... właśnie teraz wolno nam przytyć parę gramów przed zimą.

Niedźwiedź wiosną, po zimowym śnie, wyjdzie z gawry nawet o 200 kg chudszy. Latem i jesienią musi zatem przytyć, jest to czas, kiedy zwierzak bez opamiętania opycha się owocami. Pamiętajmy, że nie musimy brać z niego przykładu. Uważajmy też na cukier i syropy fruktozowe – przez tysiące lat ludzie znali słodycz tylko z dojrzałych owoców i miodu. Syntetyczne wynalazki nie służą naszemu zdrowiu.

SAŁATKA NIEBIESKO-ŻÓŁTA

Składniki: ćwiartka żółtego melona |2 gruszki | 100 g niebieskiego sera pleśniowego | garść pestek dyni lub orzechów włoskich

Sposób przygotowania: Ser i melon kroimy w kostkę, mieszamy, zostawiamy, aby nabrały smaku. Tuż przed podaniem dodajemy pestki i kawałki gruszki.

Idziemy nr 40 (780), 04 października 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 30 listopada

Poniedziałek, I Tydzień Adwentu
+ Święto św. Andrzeja, apostoła
Pójdźcie za Mną,
a uczynię was rybakami ludzi.

+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Iz 49,1-6 / Rz 10,9-18; Ps 19,2-5b; Mt 4,18-22
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)



Najczęściej czytane artykuły

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter