Wczesna wiosna to dla mnie ostatnie chwile na gotowanie rosołu.
fot. Barbara Wiśniowska
Gdy jest upał, nie mam ochoty dogrzewać mieszkania kuchenką przez długie godziny, zresztą, do mocnych zapachów zlatują się owady.
Rosół wzmacnia odporność, więc bardziej potrzebujemy go, gdy jest zimno. Pamiętajmy, że ta najbardziej znana zupa nie jest dobra dla każdego. Może niezwykle podrażnić wrzody żołądka. Nie jest wskazana w diecie łatwostrawnej przy zapaleniach i chorobach dróg żółciowych, chorobach wątroby (zapalenia, marskość), zapaleniach trzustki czy jelita grubego.
Jest wiele technik przygotowywania rosołu. Najważniejsze, by gotować kości co najmniej półtorej godziny, żeby uwolniły kolagen, ale nie dłużej niż cztery godziny, bo może zgorzknieć. Nadmiar wekujemy jak najszybciej, bo w razie burzy rosół może skwaśnieć. Zbędny tłuszcz zbiegnie się do kostki lodu i łatwo go zbierzemy.
Ja sama nie lubię jeść rosołu bez dodatków. Najłatwiej dolać do niego wody z kiszonej kapusty lub z ogórków. Spodobał mi się japoński rosół przygotowany przez córkę. Napracowała się, ale efekt był wspaniały.
RAMEN
Składniki: garnek bulionu z kury | puszka tuńczyka | glony kombu | sos sojowy | makaron ramen
Glony wygotowujemy w wodzie 5 min, dodajemy tuńczyka i gotujemy jeszcze 15 min, łączymy wywary, a składniki stałe możemy przecedzić lub zjeść. Makaron gotujemy osobno 3 min. Rosół doprawiamy sosem sojowym.
Dodatki przygotowujemy osobno: 300 g boczku wędzonego | 1/4 szklanki sosu sojowego | 2 łyżki sosu ostrygowego | 2 łyżki cukru | łyżeczka oleju z prażonych ziaren sezamu | szczypiorek | opcjonalnie 2 łyżki sake, 2 łyżki wina ryżowego (mirinu)
Sosy i alkohole mieszamy z cukrem i odstawiamy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień, na oleju sezamowym przez 3–4 min smażymy boczek, mieszając. Dodajemy szczypiorek i smażymy, aż zwiędnie. Wlewamy sos na patelnię i smażymy, aż lekko zgęstnieje.
Biały sos: 1 słodka papryka | pół cebuli | 4 ząbki czosnku | łyżka imbiru | 3 łyżki oleju | 5 łyżek wody | łyżeczka soli
Pokrojoną cebulę, czosnek i imbir mieszamy z olejem w małym rondelku o grubym dnie. Smażymy na bardzo małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wodę i sól.
Paprykę pokrojoną na kawałeczki pieczemy oddzielnie w piekarniku ok. 20 min, aż zmięknie. Łączymy składniki.
Na talerz najpierw nakładamy makaron, później dodatki według uznania i zalewamy je zupą.