20 kwietnia
sobota
Czeslawa, Agnieszki, Mariana
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Tabele witamin

Ocena: 0
917

Kiedy podróżuję na Podkarpacie, mijam wielkie sady... usadowione przy drodze krajowej.

fot. Barbara Wiśniowska/Idziemy

Lubię te widoki, ale nie mogę o nich zapomnieć przy stole. Czy śliczne jabłuszko, które mam ochotę zjeść na drugie śniadanie, spotkałam już podczas mojej podróży? Czy ono nawąchało się spalin z tysięcy samochodów, zanim trafiło w moje ręce? Niania moich dzieci zwolniła się z pracy na roli i oznajmiła, że nigdy więcej nie zje warzyw. Odganiam te myśli. Przecież coś muszę jeść. Może kiedyś zaprzyjaźnię się z właścicielami sadu położonego daleko od szosy?

Rozmaite tabele tłumaczą nam, ile cudownych witamin i minerałów zawierają owoce, warzywa, mleko, mięso i zboża. Nie zawsze możemy wierzyć słowu pisanemu. Tabelek sprzed dekady możemy w ogóle nie czytać. Wiadomo już, że dzisiejsze warzywa i owoce są nawet o 80 proc. uboższe w witaminy i minerały. Oczywistym jest też, że marchewka uprawiana nad morzem będzie zawierała jod, ale ta rosnąca kilometr od plaży – już niekoniecznie. Jod jest bardzo ciężki, może nie dolecieć do warzyw. Inny skład chemiczny będzie miała marchewka rosnąca przy autostradzie, inny – ta agresywnie nawożona, a jeszcze inny – ta rosnąca na poletku, na którym wcześniej wybito chwasty trującymi preparatami. Podróże produktów spożywczych na koniec świata, ich długie przechowywanie i obróbka termiczna zabijają kolejną porcję witamin. W efekcie końcowym nieraz może się zdarzyć tak, że na nasz stół trafia żywność jałowa i bezwartościowa.

Warto zainteresować się produktami sezonowymi, świeżymi. Teraz trwa pora na orzechy włoskie. Jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni, to powinniśmy wiedzieć, że kryje się w nich samo zdrowie: pakiet białek, błonnik, kwasy omega-3 i omega-6, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan, witaminy z grupy B, foliany i aminokwasy. Orzechy są wymarzoną przekąską, można też z nich wyczarować słodycze bez konserwantów.

BATONY

Składniki: 200 g orzechów włoskich | 130 g daktyli bez pestek (sprawdzamy każdy) | 10 g oliwy o zapachu cytrynowo-bazyliowym

Sposób przygotowania: Za pomocą mocnego robota kuchennego rozcieramy na proszek orzechy, następnie miksujemy je na gładką masę z daktylami i oliwą. Masa rozgrzewa się przy tej pracy. Przekładamy ją do ostygnięcia do silikonowych form na batony lub na tartę i ugniatamy. Warto po wyciągnięciu pokroić je na małe kawałki lub w kostkę.
Silikonu nigdy nie myjemy w zmywarce, bo przejmuje zapachy detergentów.

  Idziemy nr 47 (787), 22 listopada 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 19 kwietnia

Piątek, III Tydzień wielkanocny
Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije,
trwa we Mnie, a Ja w nim jestem.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 52-59
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter