6 kwietnia
poniedziałek
Izoldy, Celestyna, Wilhelma
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Zdrowe słodycze

Ocena: 0
917

Katarzyna przeczytała córkom książkę „Czemu dzieci jedzą śmieci?” i poczuła potrzebę promowania zdrowego żywienia w szerszym gronie maluchów.

fot.Barbara Wiśniowska / Idziemy

– Dawniej byłam mistrzynią polowania na promocje, kupowałam kilo cukierków albo trzy czekolady na wypadek, gdyby przyszli goście. Tymi gośćmi zazwyczaj byłam ja z mężem – wspomina Katarzyna Kowalczuk. – Kiedy zauważyłam, że moja trzyletnia córeczka na urodzinach koleżanek nie bawi się, tylko przez cały czas podjada słodycze, postanowiłam zmienić życie naszej rodziny.

Zmianę zaczęła od siebie. Przestała kupować słodycze i cukier, zamieniła je na bakalie i ksylitol. Powolutku do ciasta dodawała coraz mniej miodu, a słodzone jogurty wymieniła na naturalne. Wprowadziła zwyczaj rodzinnego gotowania, zamieniła też telewizor na gry planszowe. Córkom nie zabraniała częstowania się łakociami na urodzinach. Raczej tłumaczyła, że je kocha i pragnie ich zdrowia, a cukier nie jest zdrowy. Zadziałało. Dziś, gdy dziewczynki dostają w prezencie czekoladę mleczną, grzecznie odmawiają i wyjaśniają, że jedzą tylko gorzką. Zaczynały od takiej, która zawiera 60 proc. kakao, teraz wolą jeszcze mniej słodką.

Katarzyna przeczytała córkom książkę „Czemu dzieci jedzą śmieci?” i poczuła potrzebę promowania zdrowego żywienia w szerszym gronie maluchów. Organizuje warsztaty dla przedszkolaków i uczniów, na których wraz z dietetykiem uczy sporządzania zdrowych przekąsek i tłumaczy zasady zdrowego żywienia. Dzieci chętnie uczestniczą w przygotowaniu potraw i równie chętnie ich kosztują. Córki pomagają mamie wymyślać przepisy na pyszne przekąski bez cukru.

 

DAKTYLOWE KULKI

Składniki:
opakowanie daktyli | orzechy arachidowe lub włoskie (alergicy mogą je zamienić na pestki słonecznika) | jedna lub dwie łyżki kakao bez cukru | opakowanie preparowanego orkiszu

Sposób wykonania:
Z daktyli usuwamy pestki. Orzechy tłuczemy na miazgę, miksujemy z daktylami i kakao. Masa powinna się kleić. Dodajemy preparowany orkisz, mieszamy delikatnie ręką, formujemy małe kulki. Żeby sie nie kleiły, możemy je obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao lub preparowanym ziarnie.

Możemy także użyć innych składników: migdałów, wiórków kokosowych, amarantusa lub dodać do smaku skórkę pomarańczową lub suszoną żurawinę.

Idziemy nr 07 (747), 16 lutego 2020 r.  

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 6 kwietnia

Pan moim światłem i zbawieniem moim,
kogo miałbym się lękać?

Dziś w Kościele: poniedziałek, Wielki Tydzień
Czytania liturgiczne (rok A, II): Iz 42,1-7; Ps 27,1-3.13-14 ; J 12, 1-11
+ Komentarz Bractwa Słowa Bożego do czytań
+ "Ziarna Słowa" Jana Pawła II

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy

- Reklama -

- Reklama -

- Reklama -


Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter