30 listopada
poniedziałek
Andrzeja, Maury, Konstantego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Żółto mi

Ocena: 0
693

Przychodzi mi do głowy nowe przysłowie: „Bezglutenowcom zawsze wiatr w oczy...”.

fot.Barbara Wiśniowska / Idziemy

Gdy nie je się glutenu, trudno wyjechać na zorganizowane wczasy albo rekolekcje, bo tam zawsze na śniadanie chlebek pszenny. W podróży trudno znaleźć restaurację ze zdrowym jedzeniem, bo na każdym rogu straszy cukiernia pełna pszennych ciasteczek i pizzeria.

Pizza, ulubione danie połowy ludzkości i moje chyba też. Nie chciałabym z niej rezygnować z powodu antypatii do pszennej mąki. W sklepach można kupić bezglutenową mieszankę na pizzę, jednak jest ona naszpikowana konserwantami, spulchniaczami, antyzbrylaczami i innymi „E”. Książki kucharskie zawierają przepisy na taką mieszankę, jednak nie za bardzo chce mi się szukać w sklepach mąki arautowej, tapiokowej i gumy ksantanowej.

Nie ma to jak poczciwa mąka kukurydziana! Zrobienie z niej ciasta jest banalnie proste i szybkie. Pizza wychodzi pyszna i żółciutka. Niegdyś myślałam, że ziarna kukurydzy to tylko puste kalorie. Nie jest to prawdą. Zawierają sporo witamin z grupy B, fosforu, potasu, cynku, żelaza, magnezu, miedzi i selenu. Żółtą barwę nadają

karotenoidy. Na pewno warto włączyć kukurydzę do swojej diety – byle nie było jej za wiele. Należy pamiętać, że kalorii ma sporo i że najzdrowsza dieta to taka, w której spożywamy różne produkty.

PIZZA KUKURYDZIANA

Składniki: szklanka mąki kukurydzianej | 30 g drożdży, rozmieszanych w połowie szklanki wody | 2 – 3 łyżki oliwy | pół łyżeczki soli | pół łyżeczki cukru | Opcjonalnie można zmieszać pół na pół innej mąki bezglutenowej lub płatków owsianych.

Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, miękkie. Ciasto kukurydziane jest dość ciężkie – jeśli chcemy nadać mu lekkości, warto zmieszać różne rodzaje mąki. Rozprowadzamy ciasto palcami na papierze do pieczenia lub na natłuszczonej blasze tak, aby było bardzo cienkie. Jeśli chcemy wałkować, trzeba obsypać wierzch ciasta warstewką mąki. Nakładamy ulubione dodatki, nie zapominając o sosie i serze. Pieczemy 18 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (przy użyciu tylko dolnej grzałki).

  Idziemy nr 42 (782), 18 października 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 30 listopada

Poniedziałek, I Tydzień Adwentu
+ Święto św. Andrzeja, apostoła
Pójdźcie za Mną,
a uczynię was rybakami ludzi.

+ Czytania liturgiczne (rok B, I): Iz 49,1-6 / Rz 10,9-18; Ps 19,2-5b; Mt 4,18-22
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)



Najczęściej czytane artykuły

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter