Rodzice od dziesięcioleci dziwią się, czemu tak wiele dzieci nie lubi mleka i zmuszają je do codziennego wypicia dwóch kubeczków.
fot. Barbara Wiśniowska/Idziemy
Moja ciocia Polusia, choć już emerytowana, dobrze pamięta, jak w przedszkolu walczyła o swoją bezmleczną dietę: płakała, krzyczała, uciekała i pluła. Nic dziwnego, skoro po mleku miała nudności. – Trudno, skoro nie chce, to proszę jej nie zmuszać – doradził rodzicom lekarz. Ciocia prawdopodobnie cierpiała na nietolerancję laktozy. Jest też żywym dowodem, że bez mleka można żyć.
Mleko rzeczywiście jest ogromnie bogate w wapń potrzebny do budowy kości, naczyń krwionośnych i zapewnienia homeostazy organizmu. Odżywiają się nim wszystkie młode ssaki. Nowo narodzone płetwale błękitne wypijają go ponad 600 litrów dziennie. Do potrzeb ludzkich niemowląt najlepiej przystosowane jest mleko kobiece. Mleko krowie, przeznaczone przez naturę do karmienia cieląt, zawiera cztery razy więcej wapnia niż ludzkie, pięć razy więcej fosforu i trzy razy więcej sodu, za to mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uraczenie nim niemowlęcia uszkodziłoby jego nerki.
Na alergenny potencjał mleka zwracał uwagę już Hipokrates. Mleko krowie zawiera około trzydziestu białek, z których każde może powodować alergie. Najwięcej z nich przypisuje się kazeinie, albuminie i laktoglobulinom. Ta pierwsza jest odporna na gotowanie, lecz częściowo rozkłada się podczas kwaszenia. W miarę dorastania zwierzęta tracą zdolność trawienia cukru mlecznego – laktozy. Wielu ludzi także. Na nietolerancję laktozy cierpi około 70 proc. ludzkości. Ludy, które wcześnie udomowiły bydło rogate, trawią ją znacznie lepiej niż mieszkańcy Afryki, Azji czy Indianie. W Polsce nie toleruje laktozy 20 proc. społeczeństwa.
Wobec tych niewesołych faktów warto przypomnieć, że wapń można czerpać także z innych źródeł: sezamu, roślin strączkowych, orzechów, warzyw i alg, a zupę zabielać mlekiem roślinnym. Pamiętajmy przy tym że nadmiar mięsa w diecie, stres, brak ruchu i witaminy D zmniejsza wchłanianie wapnia.
ZUPA Z IMBIREM I KOKOSEM
Składniki: 300 g pietruszki lub selera | 1 litr wody | czubata łyżeczka mielonego imbiru | łyżeczka soli | 100 g wiórków kokosowych lub mleka kokosowego
Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki gotować w garnku przez 10 minut, po czym zmiksować blenderem.