Stokrotkę można stosować świeżą.
Fot. pixabay.com / CC0
Obok fiołka trójbarwnego, czyli bratka, o którym pisałam przed tygodniem, istnieje także fiołek wonny (Viola odorata). Fioletowy, o pięknym zapachu, kwitnie od kwietnia do maja. Zawiera mikroelementy, witaminę C i flawonoidy. W ziołolecznictwie wykorzystuje się jego kwiaty i liście, świeżo zebrane lub ususzone.
Napar z fiołka obniża gorączkę, ułatwia trawienie, oczyszcza organizm, działa uspokajająco. Można stosować go także do przemywania skóry. Przygotowuje się go następująco: zalewa się łyżeczkę suszonego ziela szklanką wrzątku, nakrywa na 15 minut, przecedza i pije.
Szersze działanie ma syrop z fiołka. Można go przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez dwa lata. Jest wykorzystywany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych: ułatwia wykrztuszanie, likwiduje suchość w gardle. Stosowany jest także w stanach napięcia i wynikających z nich bólów głowy czy bezsenności. Syrop przygotowuje się, gotując pod przykryciem trzy szklanki kwiatów w jednej szklance wody przez około 15 minut. Odstawić, nawet na kilkanaście godzin, przecedzić, ponownie podgrzać i dodawać stopniowo cukier trzcinowy (ok. 500 g), mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Płyn gęstnieje. Można dodać trochę soku z cytryny dla przywrócenia koloru. Wlać do butelek. Pić go po łyżeczce 2- 3 razy dziennie przy infekcji, bólach głowy, kłopotach z trawieniem, a w bezsenności – łyżeczkę przed snem.
Inny cenny kwiatek to stokrotka (Bellis perennis). Kwitnie wczesną wiosną do maja, potem jesienią. W ziołolecznictwie stosuje się kwiaty i liście. Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień. Cenne są zarówno rośliny rosnące dziko, jak i te z ogródka. Kolor nie ma znaczenia. Ważne, żeby były zbierane, tak jak inne zioła, w czystym środowisku. Stokrotka zawiera wiele cennych składników: saponiny, flawonoidy, śluzy, garbniki, kwasy fenolowe, żywice, mikroelementy, a także witaminy. Podobnie jak bratek, ma działanie przeciwzapalne. Stosowana w zapaleniu górnych dróg oddechowych, a nawet w zapaleniu oskrzeli, ułatwia wykrztuszanie. Po kuracji antybiotykowej hamuje namnażanie się grzybów. Naparem można płukać gardło. Roślina działa też moczopędnie, bywa stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych. Poprawia pracę wątroby, łagodzi stany zapalne pęcherzyka żółciowego. Tak jak bratek może być stosowana w stanach zapalnych skóry i w trądziku. Ułatwia gojenie się ran. Działa oczyszczająco na organizm, ułatwia wydalanie szkodliwych substancji.
Stokrotkę można stosować świeżą. Właśnie teraz można zrobić sok z liści i kwiatów, korzystając z sokowirówki lub nawet maszynki do mięsa. Pije się go po łyżeczce trzy razy dziennie (rozcieńczony w wodzie); stopniowo, po tygodniu, zwiększa się ilość do dwóch łyżeczek. Można też robić z niego okłady, które powodują, że cera staje się ładniejsza, zdrowsza. Piegi czy plamy wątrobowe na rękach stają się bledsze. Można także rozetrzeć kwiatki ze świeżym ogórkiem i taką papkę przykładać na piegi czy plamy – jest wówczas jeszcze skuteczniejsza. A listki można dodawać do sałatek.