24 kwietnia
środa
Horacego, Feliksa, Grzegorza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Niedobór i nadmiar potasu

Ocena: 0
1012

Wśród makroelementów obecnych w organizmie ważne miejsce zajmują potas i sód. Badanie stężenia obu tych substancji jest często zlecane przez lekarzy.

fot. pexels.com

Dzieje się tak dlatego, że zarówno niedobór, jak i nadmiar każdego z tych pierwiastków może być niebezpieczny.

Dzienne zapotrzebowanie na potas jest duże, wynosi około 4 tys. mg. Prawidłowe stężenie potasu w surowicy wynosi 3,5–5,5 mmol/l. Wartości odbiegające od tej normy nazywane są wartościami krytycznymi.

Potas wpływa na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe, na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową. Niedobór potasu (hipokaliemia) najczęściej kojarzy się z kurczami mięśni, drętwieniem kończyn (na ogół towarzyszy takim dolegliwościom także niedobór magnezu) oraz zaburzeniami rytmu serca, czasem groźnymi. Uczucie zmęczenia i senność także mogą być spowodowane zbyt niskim poziomem potasu. Trzeba pamiętać, że potas wpływa na skurcz wszystkich mięśni, także tych, które wchodzą w skład naczyń krwionośnych czy przewodu pokarmowego, dlatego jego niedobór może objawiać się podwyższonymi wartościami ciśnienia tętniczego, a nawet zaparciem.

Do niedoboru potasu może dojść na skutek przyjmowania niektórych leków odwadniających czy przeczyszczających. Także alkohol (szczególnie piwo) i kawa mogą obniżać poziom potasu – też działają moczopędnie. Również insulina obniża poziom potasu w surowicy, powodując, że ten pierwiastek przedostaje się z surowicy do wnętrza komórek. Stężenie potasu zmniejszają także niektóre leki rozszerzające oskrzela czy katecholaminy. Z kolei niektóre choroby nadnerczy i nerek przyczyniają się do większej utraty potasu z moczem. Inną częstą przyczyną są biegunki i wymioty – przy wymiotach w dużej ilości tracone są również chlorki. Rzadko przyczyną zbyt niskiego poziomu potasu jest niewystarczająca podaż w diecie. Jednak jeśli potasu we krwi jest za mało, warto go uzupełnić, stosując produkty bogate w ten pierwiastek. Należą do nich: pomidory, dynia, jarmuż, soja, fasola biała, groch, szpinak, kapusta, brukselka, ziemniaki, awokado, morele, banany, kiwi, grzyby (boczniaki), kasza gryczana, orzechy.

Nieco rzadziej występuje nadmiar potasu, nazywany hiperkaliemią. Przyczyną mogą być leki zmniejszające wydalanie potasu z moczem, stosowane u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym czy niewydolnością krążenia, oraz leki przeciwbólowe. Nadmierna podaż potasu, szczególnie w postaci suplementów, może być bardzo niebezpieczna u osób z niewydolnością nerek, u których poziom potasu zwykle jest podwyższony. Inną przyczyną hiperkaliemii jest uwalnianie potasu z komórek. Tak dzieje się na przykład w przypadku rozpadu guza nowotworowego czy w sepsie.

Podwyższony poziom potasu w surowicy może być bardzo niebezpieczny. Szczególnie groźne są zaburzenia pracy serca, może dochodzić zarówno do groźnych arytmii, jak i do zatrzymania pracy serca.

Zarówno podwyższony, jak i obniżony poziom potasu we krwi wymaga nie tylko dostosowania diety, ale także diagnostyki i leczenia.

Idziemy nr 07 (850), 13 lutego 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Autorka jest lekarzem

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 24 kwietnia

Środa, IV Tydzień wielkanocny
Ja jestem światłością świata,
kto idzie za Mną, będzie miał światło życia.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 12, 44-50
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter