Dziękuję tym, którzy wyciągają przyjacielską dłoń do potrzebujących – powiedział prezydent Andrzej Duda, który we wtorek wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą przygotował w Banku Żywności w Ciechanowie paczki dla potrzebujących.
fot. PAP/Tomasz WaszczukPara prezydencka wzięła udział w 21. Świątecznej Zbiórce Żywności. Produkty spożywcze takie jak mąka, cukier, olej, ryż, na północnym Mazowszu zebrane przez 142 wolontariuszy, trafią do najbardziej potrzebujących. Przygotowane przez prezydenta i jego małżonkę paczki zostaną przekazane podopiecznym Akcji Katolickiej przy parafii św. Józefa w Ciechanowie.
Prezydent dziękował organizatorom i wolontariuszom za zaangażowanie, a także wszystkim klientom sklepów i szefom firm, którzy dostarczają produkty do banków żywności.
– Dziękuję, że pamiętacie, że są niestety wciąż w naszym kraju ludzie, którzy tej przyjacielskiej ręki w okresie świątecznym i innych częściach roku potrzebują – podkreślił prezydent.
– To jest wielkie dzieło rozpoczęte przez Jacka Kuronia 21 lat temu – powiedziała Agata Kornhauser-Duda. Jak mówiła, przez ten okres zebrano 758 tys. ton żywności o wartości prawie 2 mld zł. Według niej 2 mln osób korzysta obecnie z pomocy banków żywności.
– Bardzo się cieszę, że w akcję zaangażowane są młode osoby – dodała pierwsza dama.
Kornhauser–Duda przypomniała, że para prezydencka po raz trzeci wzięła udział w Świątecznej Zbiórce Żywności. – Natomiast już od lat wspieramy tę akcję robiąc zakupy w ramach zbiórki żywności w naszym osiedlowym sklepie w Krakowie – podkreśliła.
– zaznaczyła pierwsza dama zwracając się do wolontariuszy i organizatorów akcji.
Apelowała o to, by nie marnować jedzenia. – Podzielmy się tym jedzeniem z tymi, którym tego jedzenia brakuje – powiedziała Kornhauser-Duda.
Prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski poinformował, że w tym roku w akcji zbierania żywności uczestniczyło 55 tys. wolontariuszy. W ciągu trzech dni zbiórki udało się zebrać 776 ton żywności.
Dodał, że zbiórki żywności to jeden z elementów działalności Banków Żywności. – Banki Żywności są jedyną w Polsce profesjonalną organizacją, która zajmuje się ratowaniem nadwyżek żywności, które – niezagospodarowane przez nas – mogłyby się zmarnować – podkreślił.
Według Borowskiego Banki Żywności w ciągu roku zagospodarowują ok. 100 tys. ton artykułów spożywczych, które trafiają do ok. 1 mln 800 tys. osób w naszym kraju. (PAP)