25 maja
niedziela
Grzegorza, Urbana, Magdaleny
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Niebanalne jajko

Ocena: 0
138

Sprawa to nie taka znowu oczywista: jak dobrze ugotować jajko?


fot. Freepik

Najpierw anegdotka: kilka lat temu moja znajoma przeprowadziła się do Polski. Nie mówiła jeszcze dobrze po polsku, ale skądś dowiedziała się o zwyczaju przygotowywania święconki. Internet nie był jeszcze tak rozpowszechniony i jej wiedza opierała się na wiadomościach usłyszanych na lekcjach polskiego. Zapisała pośpiesznie: jajka, chleb, kiełbasa, sól, ocet. Przygotowała to wszystko i zaniosła do poświęcenia w Wielką Sobotę. Oj, blado wyglądał jej koszyczek, a kiedy dowiedziała się, że jajka święci się ugotowane, była mocno rozbawiona swoją ignorancją!

Ale do konkretów. Jajka są bogate w wiele składników odżywczych: białka, witaminy B12, D, E, K, B6, dodatkowo zawierają takie minerały, jak: selen, fosfor, żelazo i cynk. Ugotowane na miękko, są doskonałe w diecie lekkostrawnej; na twardo i też na miękko – w diecie odchudzającej, bo dają uczucie sytości. Poza tym zawierają kwasy nienasycone i pomagają w gospodarce cholesterolowej, zwiększając poziom cholesterolu HDL, przyjaznego organizmowi.

Jajko na miękko powinno mieć żółtko w formie płynnej lub delikatnie kremowej, a białko – w pełni ugotowane. Wybieramy garnek o odpowiednich rozmiarach, tak aby jaja mogły być ułożone na dnie. Wlewamy do pustego garnka wodę, doprowadzamy do wrzenia. Umyte wcześniej jajka wkładamy za pomocą łyżki do wrzątku wody. Niestety, zdarza się, że pękają – oznacza to, że były stare lub zbyt zimne; dlatego warto je myć w ciepłej wodzie. Woda do gotowania nie powinna gwałtownie wrzeć, bo taki taniec jajek też skończy się pęknięciem. Gotujemy jajka w zależności od wielkości: małe – 3,5 minuty, średnie – 4,5 minuty, duże – 5,5 minuty. Po ugotowaniu odlewamy część wrzątku i natychmiast zalewamy zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.

Jajka na twardo gotujemy, włożywszy je do zimnej wody. Ważny jest dobór garnka, identycznie jak przy gotowaniu jajek na miękko. Po zalaniu jaj wodą dodajemy łyżkę soli lub łyżkę octu, która zapobiegnie pękaniu. Podobnie jak przy jajkach na miękko nie można dopuścić do gwałtownego wrzenia, które powoduje odbijanie się jajek i ich pękanie. Gotujemy jajka: małe – 8 minut, średnie – 9 minut, duże – 10 minut. Odlewamy część gorącej wody i zalewamy zimną. Aby łatwiej się nam obierało jajko na twardo, pozostawiamy je na kilka minut w zimnej wodzie, ale warto wcześniej potłuc skorupkę.

Prawda, że nie taki to banał?

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Specjalistka usług hotelarsko-gastronomicznych, z wykształcenia dietetyk, absolwentka SGGW.

- Reklama -

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 25 maja

Szósta Niedziela Wielkanocna
+ Czytania liturgiczne (rok C, I): J 14, 23-29
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego) 
Komentarz „Idziemy”: Co tylko chcesz

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter