Czy zaczęli już Państwo nowy sezon grillowy?
fot.chandlervid85 | Freepik
Jeśli nie, to być może ten artykuł rozpali na nowo wspomnienie smakowitych pieczonych kiełbasek. Choć na grillu można również upiec pizzę, burgery, szaszłyki, rybę czy paprykę… Do tego, oprócz gotowego do użycia, czystego grilla, potrzebujemy kilku akcesoriów. W tym artykule polecę kilka z nich oraz podpowiem, jak o nie zadbać. Będzie też przepis na znakomity sos chimichurri (czyt.: cimiciurri).
Aby grillowanie przebiegło sprawnie, warto przygotować potrzebne narzędzia. Jak bowiem mówi przysłowie, kto nie ma w głowie, ten ma w nogach – i jeśli się nie przygotujemy, trzeba będzie biegać co chwilę do domu. A oto podstawowe akcesoria: szczypce metalowe do grilla – najlepiej długie, by bezpiecznie obracać mięso i warzywa; łopatka metalowa – przydatna do przewracania burgerów i ryb; tacki aluminiowe – do grillowania delikatnych produktów; zapalarka do grilla – ułatwia i przyspiesza rozpalanie; deska do krojenia – do porcjowania mięsa lub warzyw na miejscu; spryskiwacz z wodą – do gaszenia małych płomieni.
Po grillowaniu narzędzia trzeba dokładnie wyczyścić – to nie tylko kwestia higieny, ale i ich trwałości. Najpierw należy je namoczyć w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń na 15–30 minut. Tłuszcz wtedy zmięknie i łatwiej go usunąć. Przy silniejszych zabrudzeniach można posypać powierzchnię sodą oczyszczoną lub spryskać octem – to skuteczne naturalne metody. Po czyszczeniu należy wszystko dokładnie spłukać i osuszyć. W przypadku przypaleń warto zrobić pastę z wody i sody, nałożyć na zabrudzenia na 10 minut, a następnie wyszorować.
Można przygotować domowy środek czyszczący: 1 szklanka octu spirytusowego, 1 szklanka ciepłej wody, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka płynu do naczyń. Mieszamy ocet, wodę i płyn do naczyń. Osobno rozpuszczamy sodę w odrobinie wody. Łączymy składniki w butelce, delikatnie mieszając (nie wstrząsamy). Spryskujemy zabrudzeni a, czekamy 10–15 minut, szorujemy gąbką i spłukujemy wodą. Tej mieszaniny nie można przechowywać, należy zużyć ją od razu lub wylać np. do toalety, przy okazji ją czyszcząc.
SOS CHIMICHURRI
Składniki: 3 łyżeczki suszonego oregano | 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki | 1 łyżka posiekanego świeżego oregano | 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki | 4 łyżki octu winnego białego | 1 ząbek czosnku | 1 łyżeczka ostrej papryczki | ½ łyżeczki soli | szczypta pieprzu | ¾ szklanki oleju słonecznikowego | ¼ szklanka oliwy
Sposób przyrządzania: Delikatnie podgrzać 2 łyżki octu. Wsypać suszone zioła do miski, zalać ciepłym (nie gorącym) octem, dodać papryczkę i pozostawić na 1–2 minut. Po tym czasie dodać resztę octu, wyciśnięty czosnek, świeże zioła, sól, pieprz, olej słonecznikowy, oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos nadaje się do upieczonego mięsa na grillu. Można przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoiku.