– Parę lat temu dzięki tej diecie udało mi się schudnąć dziesięć kilogramów – opowiada Zosia Zajdel. – Teraz nie zawsze udaje mi się jej przestrzegać, ale wiele z niej czerpię. Mój mąż jest zadowolony, bo uwielbia mięso, mógłby się żywić nawet samym wędzonym kurczakiem. A nasza córeczka odziedziczyła upodobania po tacie: najbardziej się cieszy, kiedy dam jej ugotowane na parze udko kurczaka, ma wtedy zajęcie na dwie godziny – śmieje się.
Według zasad „paleo”, by schudnąć, nie trzeba wcale ograniczać tłuszczów, lecz wybierać te najzdrowsze: olej kokosowy, oliwę z oliwek i tłuszcze występujące w orzechach lub nasionach. By unikać zbóż, poleca się zastąpić mąkę zmielonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi. Jednym z założeń jest też rezygnacja z produktów sztucznie przetworzonych. Zosia sama robi na przykład keczup i majonez. – Nie jest to skomplikowane, trzeba tylko pogodzić się z tym, że raz na parę tygodni spędzi się cały dzień w kuchni, przygotowując zapasy – wyjaśnia. – Żeby zrobić domowy keczup, wystarczy udusić kilogram pomidorów pokrojonych w kostkę z dodatkiem jednego jabłka, zmiksować, dodać 2 łyżki octu i przyprawy. A do majonezu potrzebne jest jajko, szklanka oliwy i sok z cytryny – to najprostszy babciny przepis. Miksujemy wszystkie składniki razem tak długo, aż majonez uzyska odpowiednią konsystencję.
Na obiad Zosia zwykle gotuje potrawy jednogarnkowe: duszone mięso z warzywami. – Jedna z naszych ulubionych to indyk z cebulą, fasolą, ciecierzycą i przecierem pomidorowym. Często robię też kotlety wieprzowe pieczone w sosie z domowego keczupu. Mają nietypowy słodko-ostry smak, są przepyszne! – poleca.
KOTLETY POMIDOROWO-MIODOWE
Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 1/4 szklanki wywaru z kurczaka, 1 łyżeczka wiórków kokosowych, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki keczupu (najlepiej domowego), 1 łyżka miodu, tłuszcz do pieczenia, sól, pieprz.Sposób przygotowania: Czosnek obrać i drobno posiekać, wymieszać z wiórkami kokosowymi, keczupem i miodem, dolać wywar. Schab pokroić na kotlety, doprawić solą i pieprzem, zalać marynatą keczupowo-miodową i odstawić co najmniej na pół godziny. Następnie ułożyć kotlety wraz z marynatą w brytfannie, piec w temp. 200 st. mniej więcej godzinę. Gdyby w trakcie pieczenia kotlety zaczęły się przypalać, można dolać trochę wody lub bulionu, jednak w założeniu płyn powinien odparować, by na kotletach pozostał gęsty sos.
Hanna Dębska |