20150126 10:06
Jacek Kalinowski, mz
fot. Jacek Kalinowski/Idziemy
Jak czytamy na stronie internetowej Jeevodaya.org, Światowy Dzień Chorych na Trąd jest okazją do przypomnienia światu, jak niewiele potrzeba, by ich wyleczyć i zatrzymać dalszy rozwój tej okaleczającej choroby zakaźnej. Chociaż od pół wieku istnieją skuteczne leki na chorobę Hansena, nadal co roku zapada na nią 250 tys. osób – ponad połowa w Indiach. Jedni tracą władzę w rękach i w nogach, inni wzrok, a wszyscy – poczucie własnej wartości i przydatności społecznej.
Od pokoleń chorym pomagają chrześcijanie naśladujący swojego Nauczyciela, który nie bał się dotknąć człowieka trędowatego. W 1969 r. ośrodek dla ludzi trędowatych założył w najbiedniejszej części Indii pallotyn i lekarz ks. Adam Wiśniewski SAC. Funkcjonuje on do dziś i otacza opieką kilkadziesiąt tysięcy trędowatych oraz ich dzieci. Pracuje w nim lekarka dr Helena Pyz, a pomoc umożliwiającą jej pracę otrzymuje od polskich ofiarodawców za pośrednictwem Sekretariatu Misyjnego Jeevodaya.
W homilii ks. Folejewski omówił chorobę jako trąd ciała, ale też podkreślił rodzaj choroby duszy, którą nazwał trądem grzechu. Wszyscy jesteśmy trędowaci i potrzebujemy oczyszczenia, uzdrowienia.
Bezczynność, narzekanie na zło i cierpienie nie rozprasza biedy ludzkiej. Trzeba zapalić światło miłości. Człowiek, który przyjął Bożą Miłość do swego serca, wyciąga ręce, aby śpieszyć z pomocą cierpiącym. Jeżeli nie wyciąga rąk, nie umie kochać, jest bieda – mówił ks. Folejewski.
Likwidacja cierpienia przy pomocy techniki, przy pomocy różnych zarządzeń, to jest echo cywilizacji śmierci. Cierpienie można pokonać tylko, tak jak Chrystus na Krzyżu – większą miłością – podkreślił kaznodzieja.
Po nabożeństwie w podziemiach katedry kierownik Sekretariatu Misyjnego Jeevodaya Anna Sułkowska przedstawiła prezentację o jego historii i współczesności oraz projektach planowanych w najbliższym czasie. Szczególne uznanie budzi projekt Sneha – ratowanie zdrowia 9-letniej dziewczynki.
Atrakcją spotkania były indyjska herbata i inne przysmaki regionu.