2 października
niedziela
Teofila, Dionizego, Slawomira
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Olej konopny spożywczy

Ocena: 0
956

Marihuana okryła złą sławą konopie. Niesłusznie – konopie zwane siewnymi nie są narkotykami.

fot. Barbara Wiśniowska

Mają tak znikome ilości substancji THC, że nie nadają się do produkcji nielegalnych używek. Produkuje się z nich wartościowy olej spożywczy. Jego największą zaletą jest proporcja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej konopny zawiera trzy razy więcej kwasów omega 6 niż kwasów omega 3. Właśnie takiej proporcji potrzebuje nasz organizm. Kwasy omega 3: hamują namnażanie się tkanki nowotworowej, łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Kwasy omega 6 wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek, ale nie wolno przesadzać z ich spożyciem, gdyż wtedy sprzyjają miażdżycy i nowotworom. Z olejem konopnym na pewno tych proporcji nie pomylimy. To nie koniec jego zalet, zawiera witaminy: E, K, B, A, chlorofil, wapń, cynk, fosfor i magnez, kwas gamma-linolenowy i przeciwutleniacze, kwasy linolowy i alfa-linolenowy. Dobroczynnie wpływa na układy: krążenia, immunologiczny i hormonalny. Pomaga w problemach ze snem, działa gojąco, moczopędnie, uspokajająco, przeciwbólowo i jest nieoceniony dla dobrego wyglądu skóry. Można go dodać do dań zimnych, a do gorących w ostatniej chwili przed podaniem, nie powinno się go gotować.

SZAKSZUKA

Składniki: 15–20 g natki pietruszki | 100 g zielonego groszku | 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół | 3 ząbki czosnku | 20 g oleju konopnego | 200 g liści szpinaku | 100 g cukinii, pokrojonej w kostkę | 10 g soku z cytryny | ½ łyżeczki soli | ½–1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej | ½–1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego | 60 g sera typu feta, pokrojonego na kawałki | 4 jajka | nasiona słonecznika lub dyni | opcjonalnie 2 łyżeczki masła klarowanego

Sposób przygotowania: Miażdżymy czosnek, szklimy go chwilkę wraz z cebulą na patelni, na małym ogniu, pilnując, by się nie przypaliły. Jeśli patelnia ma przywierającą powłokę, szklimy na maśle klarowanym lub oliwie. Dodajemy cukinię, jeszcze zmniejszamy ogień, dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pozostałe warzywa, nasiona, przyprawy, sok z cytryny. Mieszamy dokładnie, a po dodaniu sera jeszcze raz delikatnie. Jajka wbijamy na górę potrawy, najlepiej, jeśli żółtka zachowają ładny kształt. Przykrywamy patelnię. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Tuż przed podaniem polewamy olejem konopnym, możemy jeszcze doprawić.

  Idziemy nr 37 (880), 11 września 2022 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 2 października

Niedziela, XXVII tydzień zwykły
Przyjdźcie, uwielbiajmy Go, padając na twarze, *
+ Czytania liturgiczne (rok C, II): Łk 17, 5-10
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Wiara jak złota rybka? (komentarz Idziemy)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najczęściej czytane komentarze



Najwyżej oceniane artykuły

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.

POLACY POMAGAJĄ UKRAINIE

Polecane przez "Idziemy" inicjatywy pomocy
(chcesz dodać swoją inicjatywę - napisz)



Newsletter