fot.Barbara Wiśniowska / Idziemy
– Dawniej byłam mistrzynią polowania na promocje, kupowałam kilo cukierków albo trzy czekolady na wypadek, gdyby przyszli goście. Tymi gośćmi zazwyczaj byłam ja z mężem – wspomina Katarzyna Kowalczuk. – Kiedy zauważyłam, że moja trzyletnia córeczka na urodzinach koleżanek nie bawi się, tylko przez cały czas podjada słodycze, postanowiłam zmienić życie naszej rodziny.
Zmianę zaczęła od siebie. Przestała kupować słodycze i cukier, zamieniła je na bakalie i ksylitol. Powolutku do ciasta dodawała coraz mniej miodu, a słodzone jogurty wymieniła na naturalne. Wprowadziła zwyczaj rodzinnego gotowania, zamieniła też telewizor na gry planszowe. Córkom nie zabraniała częstowania się łakociami na urodzinach. Raczej tłumaczyła, że je kocha i pragnie ich zdrowia, a cukier nie jest zdrowy. Zadziałało. Dziś, gdy dziewczynki dostają w prezencie czekoladę mleczną, grzecznie odmawiają i wyjaśniają, że jedzą tylko gorzką. Zaczynały od takiej, która zawiera 60 proc. kakao, teraz wolą jeszcze mniej słodką.
Katarzyna przeczytała córkom książkę „Czemu dzieci jedzą śmieci?” i poczuła potrzebę promowania zdrowego żywienia w szerszym gronie maluchów. Organizuje warsztaty dla przedszkolaków i uczniów, na których wraz z dietetykiem uczy sporządzania zdrowych przekąsek i tłumaczy zasady zdrowego żywienia. Dzieci chętnie uczestniczą w przygotowaniu potraw i równie chętnie ich kosztują. Córki pomagają mamie wymyślać przepisy na pyszne przekąski bez cukru.
DAKTYLOWE KULKI
Składniki:
opakowanie daktyli | orzechy arachidowe lub włoskie (alergicy mogą je zamienić na pestki słonecznika) | jedna lub dwie łyżki kakao bez cukru | opakowanie preparowanego orkiszu
Sposób wykonania:
Z daktyli usuwamy pestki. Orzechy tłuczemy na miazgę, miksujemy z daktylami i kakao. Masa powinna się kleić. Dodajemy preparowany orkisz, mieszamy delikatnie ręką, formujemy małe kulki. Żeby sie nie kleiły, możemy je obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao lub preparowanym ziarnie.
Możemy także użyć innych składników: migdałów, wiórków kokosowych, amarantusa lub dodać do smaku skórkę pomarańczową lub suszoną żurawinę.