fot. Barbara Wiśniowska
Moglibyśmy bez niego żyć około 3 minut. W szkole mówi się, że dostarcza nam tlenu, ale to nie jest cała prawda. Oddech może być paliwem nie tylko dla ciała, ale też dla duszy, emocji i myśli. Naukowcy wiedzą już, że koordynuje współpracę dwóch półkul mózgu, pomaga odpocząć podczas snu, uspokaja emocje i układ nerwowy, zmniejsza napięcia w ciele, pomaga w koncentracji i wzmacnia odporność.
Nie trzeba zresztą szukać badań naukowych, wystarczy obserwować siebie. Podczas stresujących wydarzeń spłycamy lub wstrzymujemy oddech (funkcja zamierania w bezruchu) i to prowadzi do napięć w ciele, a nawet do chorób. Długotrwałe zbyt szybkie oddychanie może usunąć zbyt wiele dwutlenku węgla, zmienić pH krwi i spowodować gorsze samopoczucie i chorobę! Takich eksperymentów nie polecam. Natomiast pogłębienie, wydłużenie i spowolnienie oddechu przynosi szybki relaks i poprawę ogólnego samopoczucia. Skupienie na oddechu odwraca uwagę od wydumanych problemów i natrętnych myśli, przywraca do bycia tu i teraz.
Ważne jest, czym i w jaki sposób oddychamy. Czasami sami sobie i swoim dzieciom fundujemy trujące powietrze. Po co palimy w piecu pampersy, opony i plastiki? Przecież za chwilę będziemy
wdychać ich opary, a sadza opadnie na piękny tynk naszego domu. Po co palimy papierosy? Po co zostawiamy włączony samochód, gdy idziemy po „jedną rzecz” do domu? Dbajmy o czyste i pachnące powietrze.
Pilniejsze jednak niż wyprowadzenie się z miasta jest głębokie oddychanie przeponowe i pobieranie powietrza nosem. Nos służy do oczyszczania, ogrzewania i nawilżania powietrza. Wdychając je ustami, narażamy się na przeziębienie.
Już kilka świadomych głębokich wdechów pomoże nam się zrelaksować i skoncentrować.
Niech w oddychaniu pomogą nam piękne zapachy – nie świece zapachowe pełne szkodliwych składników, ale zapachy jedzenia i napojów.
Przeżyłam przyjemny szok, że geranium, czyli pelargonia pachnąca, zwana również anginką, jest jadalna i można z niej robić herbatki. Ta roślina roztacza charakterystyczny cytrynowy zapach. Ma właściwości przeciwbakteryjne i antywirusowe.
HERBATKA Z GERANIUM
Składniki: duży liść geranium | 2 śliwki suszone | 4 kwiatostany lipy | 500 ml wody | łyżeczka miodu o smaku cytrynowym lub pigwowym
Sposób przygotowania: Lipę gotujemy przez 5 minut. Wrzącym naparem zalewamy śliwki i liść. Słodzimy, gdy przestygnie.