1 maja
środa
Józefa, Jeremiasza, Filipa
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Polskie i swoje

Ocena: 0
815

Co najbardziej lubią jeść Polacy? Jak rozumiemy określenie „dobre jedzenie”? Jak wykonywana praca i miejsce zamieszkania wpływają na nasze posiłki?

Na te i inne pytania odpowiadali autorzy badań nad preferencjami żywieniowymi Polaków podczas konferencji „Style jedzenia w Polsce”, zorganizowanej przez Instytut Filozofii i Socjologii PAN. – Na pytanie o to, co respondenci najbardziej lubią jeść i co zwykle podają gościom, najczęściej padała odpowiedź: „tradycyjne polskie jedzenie”. Jako przykład podawano rosół, pomidorową, ziemniaki, kotlety schabowe, kotlety mielone – mówi dr Justyna Straczuk z PAN, jedna z autorek badania. Powszechnym zjawiskiem jest też zamiłowanie do znanych potraw – często padały odpowiedzi: „lubię jeść to, co już znam”. Co ciekawe, za tradycyjnym polskim jadłospisem i znanymi potrawami dwa razy częściej opowiadały się osoby z wykształceniem podstawowym niż z wykształceniem wyższym.

Z wywiadów przeprowadzonych w ramach badań wynika, że pewne potrawy tak mocno wpisują się w domowy rytuał, że rozmówcy odruchowo łączą je z konkretnymi dniami tygodnia. Jeden z badanych podkreślał: „W niedzielę zawsze jest rosół. Jeśli nie ma rosołu, nie ma niedzieli”.

Duża grupa osób uważa, że dobre jedzenie to „swoje jedzenie”, czyli takie, które stoi w opozycji do żywności sztucznie przetworzonej. – Jak się okazuje, większe zaufanie mamy do sprzedawcy na targu, który mówi, że ma warzywa z własnego pola, niż do certyfikowanej żywności ekologicznej – zauważa dr Straczuk.

Dr Maciej Gdula, socjolog z UW, badał preferencje żywieniowe klasy „ludowej”, czyli pracowników fizycznych i sektora prostych usług, w porównaniu z przedstawicielami klasy średniej i wyższej. Zauważył, że osoby zaliczające się do klasy „ludowej” o wiele częściej jedzą na obiad tradycyjny polski zestaw: ziemniaki, kotlet i surówkę. – Można przypuszczać, że dzieje się tak, bo tego rodzaju posiłki są sycące, można się nimi naprawdę najeść i nabrać sił do pracy – uzasadnia autor badania. Z kolei osoby z klasy wyższej często wręcz unikają tak prostych składników jak ziemniaki – zależy im na przygotowaniu wyjątkowych potraw, które wywrą wrażenie na domownikach.

 

SCHABOWE INACZEJ

Składniki: 6 plastrów schabu, 2 jajka, 5 łyżek mąki, 5 łyżek kukurydzy z puszki, pół czerwonej papryki, natka pietruszki, 50 g startego parmezanu, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, olej

Sposób przygotowania: Mięso umyć i rozbić tłuczkiem, posypać z obu stron przyprawami. Jajka wbić na głęboki talerz. Na drugim talerzu wymieszać mąkę, kukurydzę, drobno posiekaną paprykę i natkę oraz parmezan – i w tej mieszance panierować. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor, zachowując szczególną ostrożność przy przewracaniu. Kotlety można również upiec w piekarniku, nakładając na wierch grubą warstwę panierki wymieszanej z tłuszczem.

Hanna Michniewicz
fot. Hanna Michniewicz/Idziemy

Idziemy nr 25 (559), 19 czerwca 2016 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 30 kwietnia

Wtorek, V Tydzień wielkanocny
Chrystus musiał cierpieć i zmartwychwstać,
aby wejść do swojej chwały.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 14, 27-31a
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
+ Nowenna do MB Królowej Polski 24 kwietnia - 2 maja

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter