Nauczyciele moich dzieci cenili świętowanie. Co rusz odwoływali lekcje i świętowaliśmy: a to dzień gruszki, a to dyni, a to pomidora, a to dzień europejski.
fot. Barbara Wiśniowska
Takim sposobem omijali Halloween. Dzieci były zadowolone, o upiorach zupełnie zapomniały. Imprezy sprowadzały się do loterii fantowych, występów dzieci i popisów kulinarnych mam. Na święto pomidora miałyśmy przygotować potrawy wyłącznie na bazie pomidorów. Podczas dni europejskich klasy losowały kraje. Dzieci przebierały się w stroje regionalne z tych krajów, a mamy – znów – gotowały potrawy regionalne. Syn znalazł wtedy w internecie przepis na krem kataloński. To krem jajeczny ze skórką pomarańczową, cynamonem i mlekiem. Zazwyczaj po wlaniu do miseczek zapieka się go jeszcze z karmelem na wierzchu. My do szkoły zawieźliśmy go w formie zupki w termosie. Syn tak polubił tę wersję, że musiałam mu ją ugotować na przyjęcie komunijne, a później wiele razy gotował ją sam.
Wczoraj z córką wymyślili modyfikację potrawy – ciasto. Krem trzeba było zagęścić, a nie rozrzedzać. Korę cynamonu zamienili na cynamon sproszkowany, nie odławiali skórki pomarańczowej, ale zmiksowali. Efekt? Mniam!
TORCIK Z KREMEM KATALOŃSKIM
Spód: 200 g namoczonych płatków owsianych | 90 g oleju kokosowego | 65 g ksylitolu | 120 g mąki ryżowej | 2 jajka
Krem: 200 g śmietanki 36% | 500 g serka mascarpone | 5 żółtek | 4 łyżki ksylitolu | 90 g mąki ziemniaczanej | skórka pomarańczowa i cytrynowa | łyżeczka cukru waniliowego | 2 łyżki cynamonu
Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 75% n łyżka śmietanki 36% n niepełna szklanka mleka
Dekoracja: skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Łączymy wszystkie składniki spodu, miksujemy na gładką masę. Rozprowadzamy w formie o średnicy 24 cm. Pieczemy 20 minut. Składniki kremu miksujemy wszystkie (skórkę pomarańczową także, bo z kawałków smak i tak przeszedłby do kremu i smakowałyby nieciekawie). Wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy folią aluminiową, żeby nie przypalić. Pieczemy 35 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim jeszcze na 15 minut.
Czekoladę roztapiamy w misce nad wrzątkiem. Cały czas mieszamy. Kiedy się roztopi, dodajemy pozostałe składniki. Masę wylewamy na ciasto. Dekorujemy.