6 lipca
poniedziałek
Gotarda, Dominiki, Lucji
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Jeszcze o chorobach jelit

Ocena: 0
651

Polipy i uchyłki jelit to częste schorzenia rozpoznawane na podstawie badań, głównie kolonoskopii. Jednak najczęstszą chorobą jelit jest zespół jelita drażliwego.

fot.pixabay.com/CC0

Polipy i uchyłki jelit to częste schorzenia rozpoznawane na podstawie badań, głównie kolonoskopii. Jednak najczęstszą chorobą jelit jest zespół jelita drażliwego. Ma charakter czynnościowy; u tych pacjentów kolonoskopia jest prawidłowa. Na tę dolegliwość cierpi około 10-20 proc. dorosłych, częściej kobiety. Choroba ujawnia się zwykle w wieku 30-40 lat.

Najczęściej pacjenci skarżą się na bóle brzucha, wzdęcia, zaburzenia rytmu wypróżnień. U niektórych pojawiają się nudności, bóle krzyża. Wyróżnia się postać biegunkową, z zaparciem oraz mieszaną. Ból brzucha zwykle dotyczy dolnego lewego kwadrantu brzucha lub podbrzusza. Może być stały; częściej nawraca jako silny kurcz. Zwykle nasila się po posiłku, ustępuje lub zmniejsza się po wypróżnieniu. Charakterystyczne jest to, że ból nie budzi w nocy.

Przyczyny wystąpienia zespołu jelita drażliwego nie są do końca znane. U części pacjentów dochodzi do nadmiernego wzrostu flory bakteryjnej, u wielu występuje wzmożona kurczliwość jelita grubego, większa wrażliwość ścian jelita na rozciągnięcie przez masy kałowe czy gaz. Czasem pojawia się nagłe parcie na stolec, szczególnie w sytuacji stresu, ale także po spożyciu posiłku. W badaniu lekarskim nie stwierdza się odchyleń od normy. Chociaż zespół jelita drażliwego nie powoduje stanów zapalnych i nie zwiększa zachorowalności na nowotwór jelita, potrafi być bardzo uciążliwy.

Podstawą leczenia jest dieta. Niezależnie od postaci choroby należy spożywać posiłki regularnie, unikać potraw wzdymających (kapusta, kalafior, brukselka, fasola). U części osób korzystnie działa dieta bezglutenowa (nawet wówczas, gdy wykluczona jest celiakia) oraz dieta z wykluczeniem laktozy (zawartej w krowim mleku). Dolegliwości może nasilać także spożywanie wieczorem surowych owoców i warzyw oraz glutaminian sodu.

Pacjent z postacią biegunkową powinien ograniczać spożywanie kasz, ziaren, orzechów, warzyw i owoców bogatych w błonnik. Przy znacznym nasileniu dolegliwości wskazane są potrawy gotowane lub pieczone w folii. Jeśli występuje skłonność do zaparć, podstawą jest wypijanie przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie i spożywanie potraw zawierających duże ilości błonnika. Najtrudniej prowadzić dietę u osób z postacią mieszaną. Pacjenci powinni obserwować, po jakich pokarmach pojawiają się dolegliwości, i tych unikać. Objawy często występują na skutek emocji – nauka radzenia sobie ze stresem jest tu szczególnie potrzebna. Części pacjentów pomagają preparaty regulujące perystaltykę jelit, dostępne na receptę.

Dolegliwości mogą być podobne do tych, które występują u pacjentów z polipami czy uchyłkami jelita. Dlatego warto rozważyć wykonanie badań krwi i kolonoskopii. Jeśli dolegliwościom towarzyszy niedokrwistość, obecność krwi w kale, spadek ciężaru ciała, to dalsze badania są absolutnie konieczne – sam zespół jelita drażliwego takich zmian nie daje. Trzeba także pamiętać, że można chorować na zespół jelita drażliwego i równocześnie na inną chorobę jelit.

Idziemy nr 21 (761), 24 maja 2020 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

Autorka jest lekarzem

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 6 lipca

Poniedziałek, XIV Tydzień zwykły
+ Wspomnienie bł. Marii Teresy Ledóchowskiej, dziewicy
«Ufaj, córko! Twoja wiara cię ocaliła»
+ Czytania liturgiczne (rok A, II): Oz 2,16.17b-18.21-22; Ps 145,2-9; Mt 9,18-26
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

E-WYDANIE


Zachęcamy do prenumeraty e-wydań tygodnika Idziemy



Najczęściej czytane artykuły


- Reklama -


Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.
- Materiał partnera serwisu -



Newsletter