fot. Barbara Wiśniowska
Każdy ze słodzików jest inny, nie można wszystkich sprowadzić do wspólnego mianownika.
Erytrol, zwany też erytrytolem lub erytrytem, to substancja występująca naturalnie w przyrodzie, jest związkiem organicznym, alkoholem czterowodorotlenowym. Po raz pierwszy został wyizolowany w XIX w. z alg morskich. Występuje też w pyłkach kwiatów, owocach i grzybach, a w organizmie człowieka – w soczewce oka i płynach ustrojowych. Na skalę przemysłową uzyskuje się go na drodze fermentacji glukozy, bo izolowanie z owoców byłoby nieopłacalne.
Łyżeczka erytrolu ma ok. 70 proc. słodkości cukru.
Ma ciekawe właściwości. Prawie wcale nie jest przyswajalny przez człowieka. Nie szkodzi zębom, a nawet pomaga, bo hamuje działalność fermentacyjną bakterii w jamie ustnej. Ma zerowy indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany przez diabetyków. Na 1 g produktu przypada ok. 0,3 kcal, co plasuje go na podium dobrych słodzików dużo wyżej niż kaloryczny ksylitol. Są dowody, że poprawia stan dobrej flory bakteryjnej z grupy Bifidobacterium. Niektóre badania pokazują, że może zmniejszać sztywność tętnic i poprawiać funkcje śródbłonka małych naczyń.
Nie doszukano się zbyt wielu przeciwwskazań ani skutków ubocznych jego stosowania. Przy dziennej dawce 1 g na kilogram masy ciała nie ma żadnych takich efektów, przy większych może powodować wzdęcia. Warto stosować go z umiarem.
ZUPA Z SUROWYCH TRUSKAWEK
Składniki: 500 g truskawek | 3 łyżki erytrolu | 2 łyżeczki cukru waniliowego | ryż gotowany na mleku kokosowym | sok z cytryny | sok pomarańczowy | suszone płatki nagietka | opcjonalnie śmietana 30%
Sposób przygotowania: Umyte truskawki bez szypułek miksujemy na gładko i słodzimy erytrolem. Niełatwo podać przepis na zupę truskawkową, bo owoce, w zależności od pogody i odmiany, mogą być bardzo słodkie lub całkiem kwaśne. Próbujemy przecieru i ostrożnie, po trochu dodajemy potrzebne składniki: cytryna doda miłego kwasku, pomarańcza – słodyczy, kleksy śmietany nasycą na dłużej. Tuż przed podaniem do zupy dodajemy ryż, wanilię, a płatki – w ostatniej chwili na talerz.