Pani Anna jako przewodnicząca Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich wielokrotnie reprezentowała Kaszuby na krajowych przeglądach stołów świątecznych organizowanych przez kółka rolnicze. – Mamy swoje regionalne potrawy, których nie spotka się nigdzie indziej, na przykład grochówka podawana z solonym śledziem albo żołądki drobiowe w galarecie – mówi z dumą. W swojej książce zawarła przepisy na dania, które pamięta z dzieciństwa, a teraz sama przygotowuje dla swojej rodziny. Jest wśród nich prosty sposób na filet z dorsza po kaszubsku: by ryba nabrała niepowtarzalnego smaku, wystarczy posypać ją solą i pieprzem, skropić octem, obłożyć cebulą, a dopiero po dwóch godzinach usmażyć. Z kolei przepis pani Anny na tradycyjną sałatkę śledziową zawiera ziemniaki, cebulę, jabłka, ogórki kiszone, olej i musztardę. Autorka podaje także świetny sposób na wykorzystanie pozostałych w lodówce resztek kiełbasy lub mięsa: zapiekankę gospodarską z dodatkiem ziemniaków, cebuli, grzybów, jajek i śmietany.
Od wielu lat jada się też na Kaszubach zupę rybną. Metod jej przygotowania jest kilka – pani Anna szczególnie poleca przepis podany w swojej książce. – Najlepiej przyrządzić ją z dwóch rodzajów ryb, wtedy będzie smaczniejsza. Można ją podawać z pulpecikami, ziemniakami lub lanymi kluseczkami – radzi.
ZUPA RYBNA Z PULPECIKAMI
Składniki: 1 cały dorsz (najlepiej z głową) • 1 głowa i kręgosłup z innej ryby • ok. 3 l. wody • mała porcja włoszczyzny • zielony koperek • liść laurowy, ziele angielskie • 1 szklanka śmietany • sól • pieprz • 1 jajko • 1 cebula • 3 łyżki bułki tartej.Sposób przygotowania: Dorsza wyfiletować. Głowę i ości z obu ryb zalać wodą, dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pół godziny. Tymczasem z filetów zdjąć skórę i zmielić je razem z cebulą. Do masy dodać namoczoną bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać suchej tartej bułki. Z powstałej masy uformować malutkie pulpeciki. Wywar z ryb przecedzić, zagotować i włożyć do niego pulpeciki, które należy ugotować do wypłynięcia i wyjąć. Następnie zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i dodać koperek. Podawać z pulpecikami.
Hanna Dębska |