19 maja
niedziela
Iwa, Piotra, Celestyna
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Kolacja w mroku

Ocena: 0
1759

– Proszę położyć dłoń na moim ramieniu. I nie zapominać o oddychaniu – instruuje kelnerka i otwiera drzwi do ciemnej sali. Goście poruszają się powoli, niepewnie – nie widzą zupełnie nic! Za to kelnerzy, przyzwyczajeni, poruszają się swobodnie. Sadzają gości przy stolikach, objaśniają gdzie jest szklanka, talerz, dzbanek z wodą. Tylko jak można nalać wodę do szklanki, jeśli jej nie widać? Jak zjeść zupę, żeby się nie pobrudzić?

– Wbrew pozorom, wszyscy świetnie sobie radzą za pomocą dotyku i słuchu. Kiedyś dawaliśmy gościom śliniaczki, ale zawsze pozostawały czyste, więc z nich zrezygnowaliśmy – mówi Beata Staszek, kelnerka. Sama widzi zaledwie w dziesięciu procentach, ale nie przeszkadza jej to prowadzić aktywnego życia. Wychowała dwójkę dzieci, wszystko w domu robi sama. – Praca w restauracji jest dla mnie rewelacyjna. Lubię wychodzić z domu, rozmawiać z ludźmi, uczyć się od nich – podkreśla. Wcześniej przez piętnaście lat pracowała przy organizacji konferencji, potem wypadła z rynku pracy i powrót był dla niej bardzo trudny. – Przez rok intensywnie szukałam pracy, bez rezultatu. Pracodawcy raczej boją się zatrudniać osoby z dysfunkcjami – przyznaje.

 

Czytaj dalej w e-wydaniu lub wydaniu papierowym
Idziemy nr 28 (717), 14 lipca 2019 r.
Artykuł w całości ukaże się na stronie po 28 lipca 2019 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

Absolwentka dziennikarstwa na Wydziale Teologicznym UKSW. Z "Idziemy" współpracuje od drugiego roku studiów. Prywatnie żona i matka, miłośniczka gotowania.

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 19 maja

Niedziela Zesłania Ducha Świętego
Przyjdź, Duchu Święty,
napełnij serca swoich wiernych
i zapal w nich ogień swojej miłości.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 15, 26-27; 16, 12-15
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego) 
+ Nowenna do św. Rity 13-21 maja



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter